Zundert krijgt op niet al te lange termijn een nieuw wapen in de strijd tegen de inbraakgolven die de gemeente van tijd tot tijd teisteren. Tenminste: als het aan de Raad van Buurtschappen ligt. 

Een speciale werkgroep die zich buigt over de veiligheid en over inbraken in de corsotenten, toetst momenteel het draagvlak onder ondernemend Zundert om SmartWater – want zo heet het 'geheime' wapen – ook in deze gemeente te gaan gebruiken.

Dat is niet voor niets. De corsotenten van de verschillende buurtschappen zijn al jaren het doelwit van het inbrekers- en dievengilde. In juni nog waren de buurtschappen Markt en Stuivezand het slachtoffer van een inbraak, terwijl onlangs nog ook de corsotent van buurtschap Rijsbergen ongewenst bezoek kreeg.

"Het is geen geheim dat de buurtschappen enorm geteisterd worden door inbraken", meldt woordvoerder Lennart Schrauwen namens de Raad van Buurtschappen. "We zijn het echt helemaal beu. Met de wijkagent hebben we daarom overleg gehad over de eventuele mogelijkheden om zelf preventief op te treden."

Database

Dré van Roomen, een externe expert, kwam vervolgens op de proppen met SmartWater. Dit is een vloeistof welke op alle soorten voorwerpen aangebracht worden. Het is na droging niet met het oog zichtbaar en niet te verwijderen. Het licht onder ultra violet (UV) licht geelgroen op. Daarnaast bevat iedere flacon SmartWater een unieke 'DNA-code', welke op naam en adres wordt geregistreerd in een ISO 27001 gecertificeerde database.

SmartWater kan hiermee, in samenwerking met de politie, gegarandeerd aantonen wie de rechtmatige eigenaar is van het teruggevonden object. Hierdoor kan een aangehouden dief of crimineel door de politie worden gelinkt aan een diefstal of ander misdrijf.

Door het aanbrengen van dit product en het plaatsen van waarschuwingsborden en stickers op bijvoorbeeld ramen en deuren, wordt een duidelijke waarschuwing afgegeven aan dieven en criminelen. Die zijn inmiddels bekend met het product. Onderzoek heeft al aangetoond dat het resultaat een daling in het aantal inbraken is.