Chinese kunstenaars lijken Zundert meer dan in hun hart te hebben gesloten. Afgelopen week streek er weer een gezelschap neer in het Van GoghHuis aan de Markt.

Daar werd gedurende enkele dagen gewerkt en geëxposeerd in de Van GoghKamer. 

Vorig jaar namen verschillende Chinese kunstenaars tijdelijk hun intrek in Het Gele Huis in Zundert om er onder de noemer 'China meets Van Gogh' aan culturele uitwisseling te doen.

Dat laatste deden ze toen in meer plaatsen. In 132 dagen tijd werden 22 landen aangedaan. Met als startpunt Peking, trok het Chinese gezelschap per auto via Mongolië en Rusland naar Europa.

'The New Silk Road' luidde de naam van het grootste project. Een verwijzing naar de befaamde zijderoutes die eeuwen geleden Oost en West met elkaar in contact brachten. 

Litouwen

Het vervolg dit jaar kent een iets bescheidener omvang. Van de zeven kunstenaars van wie er werk wordt getoond zijn er twee lijfelijk aanwezig, terwijl er nu in 118 dagen 'slechts' twaalf landen worden aangedaan.

Ook werd er een stukje van de reis afgesneden, want deze keer werd er per vliegtuig naar vertrekpunt Litouwen koers gezet. Het maakt het enthousiasme bij de Chinese delegatie er niet minder om.

Kunstenaar Lui Hui Ying - hij is de enige die behoorlijk Engels spreekt - neemt uitvoerig de tijd om de bezoekers uit te leggen hoe de kunstwerken zijn vervaardigd en welke ideeën eraan ten grondslag liggen.

Verbinding

Verbinding lijkt daarbij het toverwoord. Van anderen leren, liefde voor de natuur tonen, sociaal zijn voor anderen en in je hart laten kijken, zijn in een notendop de belangrijkste thema’s. 

Dat de Chinezen in de toekomst weer hun weg weten te vinden naar het geboortedorp van Vincent van Gogh, lijkt inmiddels al een zekerheid.

Netwerk

Ron Dirven, directeur van het Van GoghHuis, vertelt dat er goede contacten zijn met de Chinese ambassade en Dutch Culture, een organisatie die werkt met en voor de culturele sector, overheden en het diplomatieke netwerk in binnen- en buitenland.

"Er is al gevraagd of wij van hieruit ook naar China willen komen met kunstenaars. Daar gaan we zeker mee aan de slag."