Watervolkje op bezoek bij Belastingsamenwerking West-Brabant

Het waterterras van het gebouw van Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) aan de Bredaseweg in Etten-Leur heeft deze week een tijdelijk kunstwerk dat gemaakt is door Antoni Barten. 

Zijn ergernis over het zwerfvuil en met name plastic flesjes heeft hij omgebogen naar een positieve impuls, het maken van een kunstwerk met diezelfde wegwerpflesjes.

Antoni Barten is geen onbekende in Etten-Leur. Zijn symbolische kunstwerken duiken zo hier en daar op. De flesjes moeten door hemzelf opgeraapt zijn. "Want anders geldt het niet."

Inmiddels bestaat zijn oeuvre uit zo’n 1.300 voormalige drinkflesjes. "Er zijn ongeveer 130 soorten op de markt. Voor mij zijn alleen de kleintjes, zonder statiegeld, bruikbaar." Hiermee wil hij meteen een lans breken voor het statiegeld, dat volgens hem veel milieuvervuiling kan voorkomen.

Creatief

Barten (72) startte zijn creatief gebruik van plastic vier jaar geleden. Sinds 2015 houdt hij daarmee exposities onder de naam Watervolkje. Zijn werk, met de titel 'Afvalstoffen(ver)heffing' bij het gebouw van Belastingsamenwerking West-Brabant, op een ponton van 16 bij 2.50 meter, is zijn vijfde project.

"Ik vond dat een passend ontwerp bij de locatie. Ze innen veel geld dus mijn gedachten gingen uit naar cijfers en ik geef daar een positieve draai aan." Het resultaat: fictieve bedragen in plastic flesjes die alle cijfers bevatten: € 516,29 € 837,04.

Tip de redactie