Nicole Hefti uit Etten-Leur kan haar geluk niet op. Onlangs werd zij gebeld door Robèrt Cooijmans met de mededeling: ‘We zijn een match.’ 

De donor van de nier die van levensbelang is voor Nicole Hefti kreeg een e-mail van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)). De boodschap ervan luidde: ‘Op basis van typering kunt u aan mevrouw geven. De match is goed.’

Nicole Hefti wil graag haar dochters zien trouwen, oma worden en de normale dingen doen in het leven; misschien zelfs weer werken. Daar was tot voor een paar maanden geen kans op. Het levenseinde kwam met rasse schreden naderbij.

Facebook

Een oproep via Facebook bracht daar verandering in. De laatste onderzoeken hebben op 29 juni plaatsgevonden. De uitslag daarvan volgt op 13 juli.

Robèrt Cooijmans, met wie zij via Facebook in contact kwam, is een geschikte donor voor de vervanging van haar nog maar voor vijf procent werkende nier. Het is haar enige nier, de andere werd in 2014 verwijderd.

Operatie

De operatie zal naar verwachting eind juli plaatsvinden en zo`n vier à vijf uur in beslag nemen voor de donor die eerst wordt behandeld. Op het moment van transplantatie gaat Hefti onder narcose en wordt zij gedurende een zelfde tijd geopereerd.

Als alles goed gaat zijn beiden na een week weer thuis. Dan volgt het genezingsproces van rusten en beter worden.