Fijnaartse brandweerman Roel Knoop koninklijk onderscheiden

Burgemeesters Jac Klijs speldde vrijdag in de brandweerkazerne in Fijnaart Roel Knoop de versierselen op die horen bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau. 

Daarvoor was de gedecoreerde samen met zijn vrouw Desiree van huis opgehaald met een brandweerauto die met loeiende sirene dwars door Fijnaart naar de kazerne reed. Daar stonden de brandweermensen klaar met brandende fakkels om het echtpaar te begroeten.

Knoop begon zijn carrière bij de brandweer in 1985 bij de bedrijfsbrandweer bij de gistfabriek en Delft. In 1995 verhuisde hij naar Fijnaart waar hij zich meteen meldde bij de plaatselijke brandweer. Hij begon als brandwacht eerste klas en promoveerde in de loop van de tijd naar bevelvoerder in de rang van brandmeester.

Gezien zijn leeftijd van 56 jaar hoefde hij nog niet uit te treden maar hij deed dat op eigen verzoek wel. "Met twee hartoperaties kon ik me niet meer 110 procent geven, maar 100 en dat wilde ik niet."

Slaapkamerbrand

Knoop vertelde desgevraagd dat gedenkwaardigste brand die in de Wilhelminastraat was. "Dat was een slaapkamerbrand. Toen we naar boven stormden kregen we in de gaten dat we onze maskers niet op hadden dus we moesten terug."

Ook weet hij zich nog goed te herinneren dat hij op weg naar een brand, met zijn auto in de sloot terecht kwam, omdat hij geen rekening had gehouden met de opvriezende weg.

Roel Knoop valt na zijn carrière niet in een zwart gat. Het echtpaar doet met hun vier whippet honden mee aan wedstrijden in binnen en buitenland. "We komen pas van de Europese kampioenschappen waar een van onze honden twaalfde werd."

Tip de redactie