Lekker modderen bij de Bolderkar

Deze week is het de Nationale Modderweek. In de gemeente Moerdijk wordt hieraan meegedaan in Heijningen, Fijnaart en Klundert. 

In Klundert werd de week begonnen met de eerste kennismaking met de modder door de peuters van kinderdagverblijf de Bolderkar.

Binnen hadden de kinderen de schoentjes al uitgetrokken en ze stonden te trappelen van ongeduld om naar buiten te gaan om met hun blote voeten het gevoel van modder te ervaren. 

De leidsters hadden buiten in bakken en teiltjes diverse soorten modder gedaan. Zo was er droog zand, nat zand, vieze vette kleimodder, tuinaarde, gemaaid gras en een grote bak met schoon water.

Onvervaard

Leuk om te zien was hoe sommige peuters onvervaard in de bakken stapten, terwijl anderen de kat eerst uit de boom keken. Een enkeling was helemaal niet te bewegen om de grote stap te maken.

Na tien minuten werden de kinderen zo vrij dat ze de modder en het gras met hun handen begonnen te mengen en toen de prut op de tegels terecht kwam werd daar enthousiast doorheen gebaggerd.

De hele week doen de peuters binnen en buiten empirisch onderzoek naar verschillende oppervlakten zoals zacht, ruw, wollig en vies.

Tip de redactie