De liefhebbers van mooi, vooral Engels aardewerk konden het afgelopen weekeinde hun hart ophalen op de negende Ruigenhilfair op de rand van de Ruigenhilse polder.

Niet alleen stond de boerderij zelf, die tegenwoordig de Prullenkast heet vol met dit aardewerk maar ook rondom hadden de aanbieders hun bij elkaar gespaarde serviezen, schaaltjes en andere gebruiksvoorwerpen uitgestald. Een heel werk omdat de fair twee dagen duurde en het spul natuurlijk heel kwetsbaar is voor beschadigingen.

Het thema van de fair was de jaren vijftig zestig. Er werd dan ook verwacht dat de mensen in de kramen en de bezoekers zich in de stijl uit die tijd zouden kleden maar dat had maar een enkeling gedaan. In ieder geval waren geen vetkuiven te zien maar wel enkele dames in petticoats met polka dot print.

Wie zich wel hadden verkleed waren de dames en één heer van de Volksdansgroep Oostzaan. Trots liepen de leden van deze groep rond over het terrein in klederdrachten zoals die vroeger werden gedragen in de plaatsen rond de vroegere Zuiderzee.

Bezoekers

Dat terrein was zaterdag en zondag ondanks de vele regen goed begaanbaar. Naast aardewerk en ander mooi spul werden er ook lekkere dingen aangeboden zoals veel soorten thee en honing.

De eigenaresse van de Prullenkast Gonny Herbonnet vertelde zaterdag niet ontevreden te zijn over het aantal bezoekers maar “zondag komen er vast meer dat is altijd zo, zeker omdat ik dit jaar aan de fair bekendheid heb gegeven in de Hoekse Waard.”

In de westhoek is de fair in ieder geval wel erg bekent omdat veel standhouders uit de directe omgeving kwamen zoals Gieda van der Giessen, Lia Romijn, Ad van Nispen en Ellen Broere uit Klundert. Bij Meint en Coby Posthumus kon men voor een zacht prijsje zelf gekweekte planten mee naar huis nemen.

Komende zondag houden ze in hun Schansedijktuin op de Noordschans hun laatste open tuin.