Meer met minder, is dit jaar het motto voor buurtschap Veldstraat.

Ontwerpers Barry Gommers en Matti van Aert hielden zich aan het kader dat ze meekregen: geen figuratie, geluid of beweging. “‘Op hoogte’ is een wagen zonder poespas”, aldus Matti.

“De buurt heeft een aantal jaren op haar tenen gelopen”, verklaren Barry Gommers en Matti van Aert de wensen van het bestuur. “Met grote, ingewikkelde wagens en extra projecten (Cadavre Exquis) erbij. Het is niet erg om een of twee jaar extra hard te moeten werken.

Alle leden van de Veldstraat gaat er altijd vol voor. Maar als de resultaten dan niet helemaal lonen, dan moet je even een stap terug doen. We streven dit jaar om zaterdagavond voor middernacht klaar te zijn met de wagen. Kunnen we samen een pilsje drinken als afsluiting en de volgende dag vol energie corsozondag beleven.”

Weerspiegeling

De maquette toont een man, zittend op een plankje, met een emmer water, zeem en trekker. Hij ziet zichzelf weerspiegelt in de ramen van de immense wolkenkrabber. Die weerspiegeling moet de showstopper van de corsowagen worden. “Het is inderdaad een groot deel alternatief materiaal”, zegt Matti.

“Maar volledig functioneel. In het materiaal reflecteren dahlia’s de glazenwasser die op hoogte werkt. Samen met Falco van Opstal experimenteren we welk materiaal het beste werkt. Het moet namelijk ook een doorkijk bieden voor het publiek aan de andere zijde van de wagen.” 

“In aantallen bloemen is de wagen een stuk kleiner dan wat Veldstraat de laatste jaren bouwde”, vertelt Barry. “We hebben zo’n 550 kisten dahlia’s nodig, terwijl we vaak genoeg het dubbele verwerkt hebben. Dat is niet erg, want zo kunnen we ons heel goed op de vormgeving en afwerking concentreren.

Bovendien kunnen we kleine deelprojecten maken waar de buurt mee aan de slag kan. Denk aan de trekker, het raster van het raam en het kleuren van bloemen voor dat raster.”

Andere kijk

Naast frontmannen Barry en Matti zijn ook Jos van Aert, Vivi van Aert en Sofie Bullens nauw bij het ontwerpteam betrokken.

Barry: “We zijn met vijven gestart en hebben enkele ontwerpen samen op tafel gelegd. Daaruit hebben we er twee aan de buurt voorgelegd, zonder dat zij wisten van wie het ontwerp was. De keuze viel op dit ontwerp, van Matti en mij. Het is prettig om met zo’n groep te werken. Zeker met enkele nieuwelingen erbij. Zij brengen altijd een andere kijk mee en dat is goed.”

Matti: “De buurt is het belangrijkste. Hoe de maquette gepoold wordt en op welke plaats we eindigen is van ondergeschikt belang. Het gaat erom dat we met elkaar een plezierig bouwjaar hebben. Hard werken, discussiëren en op tijd koffie of wat anders drinken en lachen met elkaar.”