Raad van State veegt megadwangsom buurman Patersven van tafel

De gemeente Zundert hoeft geen 126.000 euro aan dwangsommen aan een buurman van het omstreden woon- en recreatiepark Patersven in Wernhout uit te keren. 

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In een definitieve uitspraak heeft de Raad van State besloten dat de gemeente Zundert alleen een dwangsom van 1.260 euro aan Wernhouter André Kools moet betalen.

Kools woont op een steenworp afstand van Patersven. De man heeft de gemeente Zundert in de voorbije jaren meerdere malen verzocht om op te treden tegen illegale bewoning van het recreatiepark.

Rechtbank

De rechtbank Zeeland-West-Brabant bepaalde in maart 2015 dat het gemeentebestuur alsnog moest beslissen op een handhavingsverzoek van de man.

Naar het oordeel van de rechtbank kon voor 94 kavels één gecombineerd besluit genomen worden, maar moest het gemeentebestuur voor de overige kavels 99 aparte besluiten nemen.

Te laat

Omdat de gemeente Zundert die besluiten niet op tijd nam, was de gemeente Zundert volgens de rechtbank honderd keer de maximale dwangsom van 1.260 euro verschuldigd aan Kools.

Het gemeentebestuur ging vervolgens tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zundert was het vooral niet eens met de hoogte van de dwangsom van in totaal 126.000.

Te ver

Het gemeentebestuur wees erop dat het slechts ging om één handhavingsverzoek en dat de rechtbank te ver was gegaan door te bepalen dat voor 99 kavels aparte besluiten moesten worden genomen en dat het voor ieder van die besluiten een dwangsom aan Kools moest worden betaald.

Daar bleek de Raad van State het mee eens. Zij stelt dat Kools inderdaad slechts één handhavingsbrief aan de gemeente Zundert schreef en één bezwaar en beroepschrift indiende. Dan gaat het volgens de Raad van State ook om één besluit en derhalve één dwangsom.

Tip de redactie