Unieke carrousel op Zundertse kermis

Le Grand Carrousel. Zo wordt de carrousel genoemd die tijdens de Aardbeienfeesten een plaatsje heeft op de tijdelijk als kermisterrein fungerende Markt in Zundert.

Het is niet zo maar een draaimolen. De carrousel werd in de negentiende eeuw gebouwd door de gerenommeerde carrouselbouwer Friedrich Heyn uit Duitsland en geldt als de oudste carrousel van Europa die nog in bedrijf is. Er mag dus gerust worden gesproken van een bijzonder stukje cultureel erfgoed. De carrousel is alweer enkele decennia in het bezit van de familie Scheffer uit Kerkrade.

Luchtschommels

Tot in het begin van de jaren ’20 van de vorige eeuw werd de carrousel nog door een paard in beweging gebracht. De overgrootvader van de huidige eigenaar Jean Scheffer introduceerde vervolgens respectievelijk een benzinemotor met aandrijving en de nu nog steeds gebruikte elektrische motor. Toen in de oorlogsjaren het kermisbedrijf stil lag, maakte de grootvader van de gelegenheid gebruik om de carrousel uit te rusten met zelfgebouwde luchtschommels.

Rabatten

De originele rabatten – meer dan honderd jaar oude doeken waarop kralen en mooie mannelijke en vrouwelijke figuren waren geborduurd –  sneuvelden door waterschade tijdens de overstromingen in Limburg in de jaren ’90. De ouders van de huidige eigenaar en hun beide kinderen echter fabriceerden in luttele maanden tijd hoogstpersoonlijk replica’s die niet onderdoen voor de originele rabatten.

Plezier

In 1985 liet de vader van de huidige eigenaar in Antwerpen het geheel in de stijl van de pruikentijd opgetrokken schilderwerk restaureren. Overal in het schilderwerk is dan ook de befaamde Franse Lelie terug te vinden. De paarden op de carrousel zijn nog van het allereerste uur, net als de bewegende gondels en de draaistoel. Om mee te gaan met de tijd zijn er recentelijk ook wat modernere attributen aan toegevoegd. Een carrousel moet immers niet alleen mooi zijn om naar te kijken, kinderen moeten er eerst en vooral ook veel plezier aan beleven.

Tip de redactie