Nog ruim een week voordat weer meerdere malen het startschot klinkt in de Sint Bavostraat. Tijdens de 29e Bavoloop op 18 juni a.s. loopt jong en oud hard door het centrum van Rijsbergen. 

Het jeugdig enthousiasme van de Kinderlopen, de bikkels van de 2,9 en 5 km-loop en een heuse strijd tussen de mannen en vrouwen op de 10 km.

Organisator Ed Sligchers glimlacht tevreden. Zijn wens om meer spanning te creëren tijdens de wedstrijdloop over 10 km lijkt uit te komen.

Tijdsverschil

"Dit jaar starten de vrouwen 3.34 minuten eerder. Dat is het tijdsverschil tussen de eerste man en eerste vrouw van vorig jaar." 

Aan de start verschijnt in ieder geval de Keniaanse Kambai die dit jaar al 32.29 liep. Ook Belgisch kampioene op de 10 km. en olympiër Els Rens komt naar Rijsbergen.

Strijd

Bij de mannen heeft Ed twee Kenianen en drie top-Belgen kunnen inviteren. "Deze mannen lopen rond de 29 minuten. Grote kans dat de strijd voor de enige echte winnaar van de Bavoloop vlak voor de meet wordt uitgevochten."

 Overigens woedt de strijd tussen de seksen niet alleen bij de topatleten. Alle vrouwen gaan eerder van start. "Een mooie kans dus om je mannelijke partner of collega te verslaan."

Commentatoren

Het publiek aan de kant gaat dat allemaal zien én horen. Want zoals altijd heeft de Bavoloop verschillende commentatoren die de wedstrijd vol vuur verslaan.

Edwin Mathijssen neemt de warming up en het commentaar tijdens de Kinderloop voor zijn rekening. Johan van der Made rijdt als speaker achter op de motor over het parcours om de laatste wedstrijdnieuwtjes te melden.

Charme

"De charme van commentator zijn in je eigen woonplaats zijn de lokale details," aldus laatstgenoemde. "Over de man die ik gisteravond laat nog in de kroeg zag en nu de 5 km. loopt, een stukje Rijsbergse geschiedenis of iemand in het publiek?"

"Ter plekke schiet er van alles door mijn hoofd om mijn verhaal smeuïg te maken. Het is gewoon het leukste Rijsbergse sportieve feestje."