Volgende week wordt het spannend voor vijf jonge Syrische vluchtelingen. De mannen maken deel uit van een pilotproject van Woonstichting Etten-Leur (WEL) in samenwerking met de gemeente. 

Het pand aan de Lambertusstraat, de Lambertushof, werd tot 1 juni verhuurd aan een therapeutische centrum, maar dat heeft een andere stek gevonden. WEL kreeg een 'eureka'-moment en de medewerkers zijn nu bezig om het pand bewoonbaar en gezellig te maken voor deze statushouders.

Irma Drent, accountmanager Wonen van WEL, vertelt dat zij enige maanden geleden tijdens een brainstormsessie met Rob van Son, hoofd Wonen bij WEL, op het idee kwam om het pand, dat als bestemming wonen of gemengde doeleinden heeft, ter beschikking te stellen aan statushouders. Statushouders zijn mensen die het recht hebben verkregen op een woonruimte in Etten-Leur.

Huisraad

De aanstaande huurders moeten zelf voor de inrichting van hun kamers en gemeenschappelijke keuken en woonkamer zorgen, maar de enthousiaste medewerkers van WEL hebben hier en daar al wat meubilair bij elkaar gesprokkeld: hetzij uit eigen huisraad, hetzij uit die van anderen.

Het beperkte budget voor de renovatie hebben zij opgevangen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Zes WEL medewerkers hebben geverfd, geboord, gepoetst en ingericht.