Brandveiligheid industriële gebouwen baart burgemeester zorgen

De brandveiligheid van industriële gebouwen in de gemeente Moerdijk baart burgemeester Jac Klijs enige zorgen. In het bijzonder het naleven van regelgeving zonder dat handhavende acties nodig zijn gebeurt in deze sectie nog onvoldoende. 

Dat blijkt uit het jaarverslag Vergunningen en Handhaving 2015 van de gemeente Moerdijk.

Vorig jaar moest in maar liefst 90 procent van de bezochte industriële panden een hercontrole uitgevoerd worden. Het uitgangspunt is maximaal 50 procent.

"Heel veel ondernemers nemen het niet erg nauw met de richtlijnen", zo vindt de burgemeester. "Als negentig procent niet in orde is bij een hercontrole, dan hebben we daar echt nog wel een klus met elkaar te doen. Want we hebben het echt niet alleen over peanuts, maar over essentiële zaken."

Compartimenten

Als voorbeeld noemt hij geen brandblussers of brandblussers op de verkeerde plekken, onvoldoende vluchtmogelijkheden en geen duidelijkheid ten aanzien van nooduitgangen.

Ook brandwerende voorzieningen – compartimenten – zijn soms ondeugdelijk. "Al die preventieve dingen die op gebouwenniveau op orde moeten zijn, daarmee neemt men het in de praktijk blijkbaar allemaal niet zo serieus."

Verantwoordelijkheid

"We moeten duidelijk nog wat doen om de bedrijfscultuur of veiligheidsstructuur te beïnvloeden", vervolgt Klijs. "Het is niet een verantwoordelijkheid van ons als overheid om te zorgen dat die compartimenten gevrijwaard worden van een domino-effect. Dat is een verantwoordelijkheid van de bedrijfsleiding zelf."

Tip de redactie