Rijsbergen klaar voor Nationaal Jongerenkorenfestival

In de de St. Bavokerk in Rijsbergen vindt dit weekend het Nationaal Jongerenkorenfestival plaats. Op zaterdag 4 en zondag 5 juni gaan vijftien koren de strijd aan om zich voor een jaar ‘het beste jongerenkoor van Nederland’ te mogen noemen. 

Naast de competitie staan er ook vele gezellige activiteiten op de planning. "We maken er weer een feestje van", zegt voorzitter Piet Koeken trots.

Het Nationaal Jongerenkorenfestival Rijsbergen vindt dit jaar voor de 27e keer plaats. Voorzitter Piet Koeken, die zelf dirigent is bij diverse koren, stond in 1988 aan de wieg van het festival. 

Competitie

Het Nationaal Jongerenkorenfestival Rijsbergen is het officiële Nederlandse kampioenschap voor katholieke jongerenkoren. De competitie bestaat uit twee niveaus.

"Ieder koor start in de B-categorie, en kan dan doorstromen naar de A-categorie. Het niveau ligt erg hoog, koren werken hier echt heel het jaar naartoe", stelt Koeken. Dit jaar doen er vijftien koren mee aan de wedstrijd.

Feestavond

Het Nationaal Jongerenkorenfestival is meer dan alleen een zangcompetitie. Het hele weekend is gevuld met activiteiten voor de koren. Zo wordt er een zeskamp gehouden en eten alle koren gezamenlijk. Ook is er op zaterdag een grote feestavond met muziek in een feesttent.

Tip de redactie