Bijna alle zeventig leden stonden zaterdag bij het clubhuis van scouting Klundert stram in het gelid aangetreden toen voorzitter Eddy Butin Bik bij Jean-Paul van Merode het ereteken van Scouting Nederland bij hem opspeldde. 

De 43-jarige Van Merode kreeg deze onderscheiding en de daarbij behorende oorkonde omdat hij, volgens Butin Bik, van onschatbare waarde is geweest van Scouting Klundert, de Jan Boutoen Groep.

Van Merode begon als welp en ging in 1986 naar de toenmalige verkenners. Vanaf 1991 is hij mee gaan helpen met het organiseren van de zomerkampen en het duurde niet lang voordat hij zelf hiervan de hoofdorganisator werd. Dit heeft hij 25 jaar achtereenvolgend met veel plezier, creativiteit en organisatietalent uitgevoerd, tot 2015.

Naast jeugdleider bij verschillende speltakken, heeft Van Merode ook afwisselend de functies vervuld van groepsvoorzitter, groepsbegeleider, trainer en lid van het stichtingsbestuur. Ook heeft hij jarenlang vele dinsdagavonden besteed aan het onderhoud van het Hoofdkwartier.

Cruciaal

In 2011 heeft Van Merode op een cruciaal moment een leidende rol gehad bij het formeren van een nieuw leidersteam tijdens een noodgedwongen reorganisatie van de groep.

Daarmee heeft hij mede bereikt dat de continuïteit van de groep voor vele jaren gewaarborgd werd. Mede door die investering, is de groep vandaag groter dan ooit.

Butin Bik: "Met zijn enorme inzet in een veelheid van functies heeft hij voor onze groep een zeer belangrijke rol gespeeld. Maar met kop en schouders steekt daarboven uit dat hij een opeenvolgende reeks van 25 zomerkampen heeft gedraaid; dát heeft nog niemand van ons hem voorgedaan."