Meer dan een jaar lang maakten Pierre Luijten en Rudi Campschroer portretfoto’s. Bekende en minder bekende Rijsbergenaren stonden voor de lens.

Pierre en Rudi vingen de karakters van deze publieke figuren en verenigingsmensen. Sinds zondag is de expositie Rijsbergen in 50 portretten voor publiek toegankelijk.

De expositiezaal in het voormalige Rijsbergse gemeentehuis hangt vol met grote portretten van Rijsbergenaren. Piet Koeken, Riet Hereijgers, Jan van Beek en Emma de Leeuw. Henk van den Bemd, Kees Verkooijen, Janneke Vermunt en Jo Rennen, om er maar een paar te noemen. 

Centraal

Inwoners die volgens de fotografen op de een of andere manier hun sporen in het Rijsbergse hebben achtergelaten. 

"De mens laten zien zoals hij of zij is", leggen Pierre en Rudi uit. "Dat was de bedoeling. Geen achtergrond die afleidt, maar het karakter van het beestje proberen te vangen."

"Of we daar tevreden over zijn? Het resultaat is zoals we het ons van tevoren hadden voorgesteld." 

Spannend

Met gepaste trots lopen de mannen langs de portretten. "Enkele inwoners hebben een attribuut vast dat verwijst naar hun rol", leggen ze uit.

"Niet alle portretten laten zich in één keer zien. Dat houdt het spannend. En dat moet de meerwaarde zijn van onze fotografie zijn."