De Etten-Leurse Basketbal Club (ELBC) bestaat in mei veertig jaar. Op zaterdag 28 mei viert de club dit jubileum met een groot feest voor leden en oud-leden op hun huidige locatie, de Munnikenheide sporthal op het Trivium.

In het stralende middelpunt staan ook twee leden van het eerste uur. Eelco Ensing is het langste actieve lid, niet in centimeters maar in jaren, en Karin Noordam is het eerste lid vanaf het ontstaan van de club in 1976.

"Je hoeft niet per se 1,95 meter te zijn om te basketballen. Soms is het handig om lang te zijn en soms om wat kleiner te zijn. Als je kleiner bent speel je verder van de basket, maar iedereen kan basketballen”, zegt Eelco Ensing.

Hij is op zijn elfde met de sport begonnen bij ELBC en is inmiddels ruim dertig jaar actief in deze balsport.

Vrijheden

Een van de eerste leden van de club was Karin Noordam. Na een proeftraining van de KSE in 1976 zei een van de oprichters van ELBC, Fons Papendorp, dat basketbal wel iets voor haar was. “Het leukste van basketbal is dat je met een team bezig bent, maar hierin toch ook individuele vrijheden hebt”, legt Karin uit.

Net als Eelco heeft zij haar sporen in het basketbal dik verdiend. Ze heeft ruim veertig jaar gespeeld (waaronder ruim twee jaar hoofdklasse), heeft een trainersopleiding, is scheidsrechter geweest en heeft 15 jaar basketballers gecoacht.

Voorzitter

ELBC telt op dit moment ruim honderd leden waarvan 75 wedstrijdspelers en 25 recreanten. Ruud Hoosemans is vorig jaar gekozen tot nieuwe voorzitter van de club: “Het basketbal spreekt me aan als spelletje en deze club in het bijzonder.” Zijn zoon Jelle van 13 speelt al zes jaar basketbal bij ELBC.