Zestien leerlingen van het Munnikenheide College in Etten-Leur waren de voorbije weken op Milieubarometer Stage. Met dit proefproject hielpen zij lokale ondernemers op weg met duurzaam ondernemen. 

De stage begon met een training door Stichting Stimular en een bedrijfsexcursie bij Gamko BV, dat al sinds 2011 met de Milieubarometer werkt.

Sinds Gamko met de Milieubarometer werkt, besparen zij 15 procent op hun energieverbruik en produceren zij een complete reeks aan energiezuinige producten.

Stefan Romijn van Stichting Stimular over het project: "Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk werk dat voortgezet moet worden. In dit project worden de leerlingen hiervoor opgeleid. Zij helpen de bedrijven besparen op milieubelasting en op kosten en zijn ontwapenend met hun eerlijke commentaar."

Stappen

Tijdens de Milieubarometer Stage zijn de leerlingen op bezoek geweest bij vier bedrijven en bij de Gemeentewerf Stadsbeheer. Deba Bedrijfswagens BV, Trafa BV, Schut Flexible Packaging BV en Drent Techniek BV waren de deelnemende ondernemers.

Tijdens de bezoeken werd in kaart gebracht waar de milieubelasting van het bedrijf door wordt veroorzaakt en hoe dit kan worden verminderd. Cor Kuijstermans, begeleidend docent van het Munnikenheide College: "Het was lastig om een start te maken, maar de leerlingen hebben veel geleerd en gezien en we hebben mooie stappen gezet."

Bewustwording

Vanuit de IKE is het project met belangstelling gevolgd. Emiel Drent van Drent Techniek BV en bestuurslid van de IKE zegt: "Wij hebben een projectgroep opgericht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarmee we naar mogelijkheden zoeken voor energiebesparing. De Milieubarometer is een van de onderdelen. Het doel is ook om bewustwording te creëren bij bedrijven en partijen te verbinden. Er valt volgens mij alleen maar winst te behalen."

Rapportage

Op de slotbijeenkomst in de raadzaal presenteerden donderdag de jonge milieuadviseurs hun bevindingen aan de ondernemers. De concrete tips die zij hebben gegeven, zijn gebundeld in een rapportage.

Wethouder Ron Dujardin sloot de bijeenkomst af met het overhandigen van certificaten aan de leerlingen. "Als gemeente zijn wij trots dat duurzaamheid ook door het bedrijfsleven wordt opgepakt. De bedrijven hebben de leerlingen in dit project een kans geboden met hen mee te denken over duurzaam ondernemen. Het voordeel van dit project is dat er aandacht is voor techniek en dat de technische studenten kunnen zien hoe het er bij een bedrijf aan toegaat."