Drukbezochte informatiedag naar onderzoek over begraafplaatsen

Tientallen nabestaanden en geïnteresseerden bezochten woensdag de informatiemarkt over begraafplaatsen in Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur.

Zij kwamen de gemeente Etten-Leur, heemkundekring Jan uten Houte en de Adviescommissie cultuurhistorische bebouwing informatie geven over de graven of over hun familieleden, die op de begraafplaatsen aan de Stationsstraat of de Binnentuin begraven liggen.

Daarnaast waren bezoekers ook gewoon benieuwd op welke wijze de gemeente van deze begraafplaatsen gedenk- of rouwplaatsen wil maken.

De gemeente heeft veertig jaar geleden de begraafplaatsen Stationsstraat en Binnentuin overgedragen gekregen van de Lambertuskerk en de Hervormde kerk. Sinds die tijd is het voeren van een optimale administratie gestopt en het begraven doorgegaan.

Ingelopen

Peter van der Wegen, coördinator van de gemeente: "Die achterstand is de afgelopen maanden grotendeels ingelopen en wordt zoveel mogelijk de komende dagen door nabestaanden en bekenden aangevuld met specifieke gegevens die zij aanreiken over de overledenen. Onder andere op deze informatiemarkt. We hebben op dit moment 930 graven van personen getraceerd en hebben slechts veertien onbekenden. Maar die willen we ook graag vinden".

Erfgoed

De Stichting Terebinth doet onderzoek naar de funeraire en cultuurhistorische waarden van alle drie de begraafplaatsen in Etten-Leur, dus inclusief de Algemene Begraafplaats aan de Zundertseweg. Het is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor het behoud van funerair erfgoed in Nederland.

Cees Mertens, die samen met collega Paul Stoffels de inventarisatie doet, zegt: "De Stationsstraat is een unieke dorpsbegraafplaats en stamt uit de periode dat cremeren niet aan de orde was. Ons uitgangspunt is behoud van alles wat er staat. De begraafplaatsen hebben een enorme emotionele waarde, elke plek heeft zijn eigen verhaal. Ik trof hier vanmiddag een mevrouw van 87 jaar die hier nog steeds het graf van haar moeder bezoekt".

NUwerk

Tip de redactie