Commissie: ‘Politie nalatig in zaak Linda van der Giesen’

In de zaak rond de in augustus 2015 vermoorde Linda van der Giesen uit Zevenbergen is de politie nalatig geweest en had het adequater moeten reageren op de dreigementen die de ex-partner van Linda, John F., richting haar had geuit. Dat heeft de commissie Eenhoorn dinsdag bekendgemaakt. 

De commissie heeft in opdracht van de Driehoek Zeeland-West-Brabant onderzoek gedaan naar het handelen van de politie voorafgaande aan de gewelddadige dood van Linda van der Giesen.

Zij onderschrijft het eerdere oordeel van de politie zelf dat de politiemedewerkers met betrokkenheid hebben gehandeld, maar dat de aangifte van het slachtoffer had moeten leiden tot meer urgentie. "De politie heeft het belang van het slachtoffer te weinig voor ogen gehad en zich teveel gericht op het latere op te maken proces-verbaal", zo staat in het rapport van de commissie.

Bedreiging

Op 10 augustus 2015 werd de toen 28-jarige Linda van der Giesen door vuurwapengeweld om het leven gebracht bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk, waar zij werkzaam was. Een dag later volgde de aanhouding van haar 38-jarige ex-partner John F., eveneens inwoner van Zevenbergen.

Vrij snel wordt duidelijk dat Van der Giesen op 30 juli 2015 al aangifte heeft gedaan van bedreiging en stalking door haar ex. In de dagen erna ontvangt de politie informatie dat de verdachte mogelijk over een vuurwapen zou beschikken. De politie komt desalniettemin niet in actie.

Tip de redactie