Mini-Bavoloop op basisschool als opwarmer voor Bavoloop

Al vele jaren vormt de Kinderloop de amuse voor de Bavoloop. De Sint Bavoschool bereidt haar leerlingen voor op de stratenloop met de Mini-Bavoloop. 

Op 25 mei rennen alle klassen rondjes over het schoolplein en door het Kerkpark. "et is hartstikke leuk om te sporten", vertelt een aantal enthousiaste leerlingen.

"Ik kijk niet naar het publiek, maar hoor mijn ouders wel roepen." "De eerste keer liep ik met mijn moeder aan de hand." "Sporten is goed voor mij, anders ben ik veel te druk." 

"Dat je anderen in kunt halen, is het leukste." "Eén keer voelde ik mijn benen niet meer, zo hard ging ik." Zo maar wat uitspraken van Gijs, Tijn, Isa, Maud en Tim, leerlingen van de Sint Bavoschool, over de Bavoloop.

Hoe vaak ze zelf al mee deden aan de Bavoloop weten ze niet precies. "Gewoon altijd." Piet Nooren, bestuurslid Bavoloop en leerkracht Bavoschool, knikt goedkeurend. "Het is fijn dat de school veel ruimte biedt voor sport.'

Plezier

Naast hem zit Alwin Roovers (23), tevens bestuurslid én topatleet. Ook hij begon met de Kinderloop.

"Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik meedeed aan de Bavoloop. Het was mijn evenement en had er plezier in. Daarnaast speelde ik voetbal, want dat vond ik ook leuk."

"Nadat ik een aantal keer de 2,9 km. gelopen had, benaderde een trainer mij. Pas vanaf 2007 ben ik serieus gaan trainen en nu loop ik bij de Nederlandse top op de 3 en 5 km. Dat is dus dankzij de Bavoloop." 

Om zijn topniveau vast te houden traint Roovers negen keer per week en houdt hij rekening met zijn voeding en leefwijze.

"Veel groentes eten en niet stappen in het weekend." Hij geeft de kinderen enkele tips. "Ga niet te hard van start, anders ben je halverwege al op. Ga maar eens testen hoe lang je aan een stuk kunt lopen. Zo kun je proberen steeds langer te lopen. En spruitjes eten, dat is goed voor je."

Startnummer

"We hopen dat er dit jaar weer veel kinderen meedoen aan de Bavoloop", zegt Piet. "Niet alleen uit Rijsbergen, ook uit omliggende plaatsen zijn deelnemers van harte welkom. Dit jaar is de inschrijving gratis en het T-shirt en startnummer met naam krijgen ze natuurlijk ook weer."

"Hebben jullie je startnummers bewaard?", wil Alwin weten. Ze schudden nee. Tim heeft wel zijn medailles bewaard van de keren dat hij als eerste over de finish kwam. "Toch doen hoor", zegt Alwin.

"Ik heb mijn Bavoloop-startnummers nog steeds boven mijn bed hangen." Je weet nooit wat de Bavoloop voor Gijs, Tijn, Isa, Maud en Tim nog brengt.

Tip de redactie