Zundertse Akkermolen open tijdens Nationale Molendag

Tijdens de Nationale Molendag komende zaterdag kunnen bezoekers kennismaken met de verschillende molens in de regio. In Zundert stelt De Akkermolen zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur haar deuren open voor het publiek. 

De molenaars - onlangs nog is het ambacht van molenaar voorgedragen als immaterieel cultureel erfgoed aan de UNESCO - verschaffen uitleg over onder andere maalproces en constructie van de molen.

Voor kinderen is er dit jaar een Molen Doeboekje dat gratis wordt uitgedeeld.

Rijksmonument

De Akkermolen in Zundert geldt als een rijksmonument en is het oudste type korenmolen waarvan er in heel Nederland nog 46 zijn. De volgens archiefstukken uit 1625 daterende molen is eigendom van de gemeente Zundert, maar staat op de grond van de familie Herrijgers en wordt beheerd door de Stichting Akkermolen.

Zelfvoorzienend

De Akkermolen is de laatst overgebleven molen van de zeven molens die Zundert en Rijsbergen ooit telden. Daarnaast waren er vroeger ook molens in Wernhout en Achtmaal.

De dorpen wilden zelfvoorzienend zijn en een molen was daarbij een eerste levensbehoefte. Bovendien werd met de wiekenstand van de molen ook gecommuniceerd over bijvoorbeeld geboorte en overlijden.

Tip de redactie