In bijna alle kernen van de gemeente Moerdijk is op 4 mei aandacht besteed aan de doden die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog of door oorlogsgeweld en militaire operaties in de periode daarna. In Fijnaart en Heijningen werd op 21 april al een speciale herdenking samen met de basisschooljeugd gehouden op de katholieke begraafplaats.

In de kern Klundert lijkt de belangstelling voor de dodenherdenking ieder jaar groter te worden. Er was dit jaar geen bijeenkomst in de Nederlands Hervormde Kerk. Dit op verzoek van de kerken zelf. Dominee Slingerland: "We willen dat iedereen deel kan nemen aan de herdenking, ook als ze niet kerkelijk zijn."

De toespraken bij het monument bij de begraafplaats van zowel raadslid Cors Punt als van dominee Slingerland waren indrukwekkend. Ze waren beide gebaseerd op het thema van dit jaar: Geef vrijheid door.

Er werd een parallel getrokken met de huidige vluchtelingenproblematiek en ook werd er teruggekeken naar 1944, toen duizenden Klundertse mensen moesten vluchten naar plaatsen onder de Mark en daar met open armen werden ontvangen.