"We hebben een gemotiveerde bouwploeg, trouwe sponsors, het is gezellig in de tent en we pakken regelmatig mooie prijzen met verrassende wagens."

Voorzitter Mathijs Verdaasdonk, secretaris Rian Verdaasdonk en bestuurslid Pim Berends vertellen over het turbulente eerste jaar voor de jongste voorzitter, hun constructiemaquette en het Dahlia Darts toernooi. “2014 was me een jaar”, verzucht Mathijs.

De toen 20-jarige was nog maar net voorzitter van buurtschap Klein Zundertse Heikant. Hij herinnert zich nog goed hoe de verschillende emoties over elkaar buitelden. Verdriet vanwege het plotselinge overlijden van een buurtgenoot en één van hun oude ontwerpers. En enorme vreugde omdat ‘Paardenkracht’ op de Markt mocht stoppen.

"Eigenlijk was ik net vóór het stopmoment al gebroken", zegt Mathijs, "toen de wagen van De Berk passeerde. Aart-Jan Borias, die onder andere onze tijgerin heeft ontworpen, ontwierp dat jaar voor De Berk, maar mocht het resultaat niet meer meemaken." Toch dacht Mathijs nooit ‘waar ben ik aan begonnen?’. “Dankzij de enthousiaste buurt en een goed bestuur waarin we elkaar zeggen waar het op staat, kom je daar doorheen.”

Verrassen

"Het zijn net jonge honden als het staal de tent in komt", bevestigt Pim het enthousiasme van zijn buurt. "Omdat we een stalen maquette van de constructie –de binnenkant- maken, kan iedereen vrij zelfstandig daarmee aan de slag. Binnen twee weken hebben we de hele constructie staan. Volgens mij is Den Heikant daar uniek in binnen het corso." 

Pim is vanuit het bestuur belast met inkoop materiaal en met veiligheid. Zo heeft hij al contact gehad met de Stichting Bloemencorso. De bewegende delen van de mechanische vis die de buurt maakt, overschrijden, als ze volledig uitgeklapt zijn, de maximale breedte. “We hebben groen licht gekregen”, vertelt Pim. “Ook zetten we extra begeleiders in, zodat we goed kunnen communiceren tot hoe ver de vinnen kunnen uitslaan.”

De wagen van de buurt die vorig jaar de publieksprijs won, kent opnieuw volop beweging. “We hopen het publiek weer te kunnen verrassen”, zegt Pim. “Je kunt een corsowagen zo gek maken als je wilt, maar we hebben ons wel aan een begroting te houden. Dat betekent soms onderhandelen met de ontwerpers. Het is een behoorlijk dure hobby. Gelukkig hebben we trouwe sponsors én brengt onze jaarlijkse activiteit geld in het laatje.”

Dahlia Darts

Want op 2e Pinksterdag organiseert Klein Zundertse Heikant het Zunderts Dahlia Darts toernooi. "Onze corsotent bouwen we dan om tot een heuse dartshal", vertelt Rian. "Iedereen kan deelnemen. Corsobuurten, maar ook vriendengroepen of verenigingen kunnen per viertal meedoen."

"Als je maar fanatiek bent, want dat zijn we bij ons in de buurt!" Op welke emoties hoopt de voorzitter dit corsojaar? "Trots op een wagen die volledig werkt en waarvan zoveel mogelijk mensen genieten."