De traditionele voorjaarsmarkt van en in buurtschap de Raamberg komt er weer aan. 

"Het bestuur vond destijds dat we iets speciaals moesten ondernemen en kwam met het idee een rommelmarkt te houden. De buurt ging akkoord dus kwam die er." Het wordt de dertigste editie en wie had durven vermoeden dat de voorjaarsmarkt er in 2016 nog zou zijn.

Het idee voor het evenement ontstond tijdens het ’galaba ‘ in de koestal van Henk Pemen bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de buurtschap in 1986. "Toen onder aanvoering van Charles Brosens. Het bestuur vond dat we iets speciaals moesten ondernemen en kwam met het idee een rommelmarkt te houden. De buurt ging akkoord dus kwam die er", zegt Jac Jacobs.

De Raambergenaren transporteerden oude spullen van uiteenlopende aard die ze kwijt wilden naar de Kerkhofstraat 3 waar Henk Pemen een melkveebedrijf voert. Het was meteen bingo, een goede aanvuller voor de buurtkas.

De voorjaarsmarkt zou in hartje buurtschap Raamberg – met haar thans zeventig gezinnen – een jaarlijks terugkerend evenement worden. De rommelmarkt zou daarna een vijftiental jaren op de corsobouwplaats aan de Willibrordusstraat gehouden worden.

Oude stek

De Raambergse voorjaarsmarkt is tot ver in de omtrek bekend. De verwachting is dan ook dat velen zondag 1 mei er weer de weg naartoe weten vinden. "Besloten is om die vanwege het 30-jarig jubileum te houden op de oude stek waar het destijds allemaal begon. Dus moet men voor het bezoeken van de markt aan de Kerkhofstraat 3 bij Begijn Hofke zijn", zegt Ron de Koning van de organisatie.

Een groot assortiment aan tweedehands goederen hebben de Raambergenaren weer bij elkaar gesprokkeld. “Je kunt er soms de gekste dingen tussen aantreffen”, zegt Henk Pemen lachend die kort voor het interview nog een in de pad staande koe op haar kont slaat omdat de viervoeter voor hem de uitgang van de stal verspert.

Buurthuis

Het blijft 1 mei niet uitsluitend bij een rommelmarkt. Allerlei tuin- en perkplanten staan uitgestald, naast verschillende kramen van hobbyisten en verenigingen die hun bezigheden promoten. Om wat extra leven in de brouwerij te brengen, zijn er enkele gezelschappen die optreden.

We noemen de Line-Dancers, zangeres Anita, een coverband en is er ook een gezellig achtergrondmuziekje in het van koeienstal tot buurthuis omgedoopte gebouw waar de buurtbewoners zo nu en dan samenkomen. Daar is gelegenheid voor gebruik van een drankje. Voor de kinderen is een speelkussen. De voorjaarsmarkt begint op zondagmorgen 1 mei om 9.30 uur.