Buurtschap Markt in Zundert staat dit jaar voor twee uitdagingen vertellen voorzitter Stijn van Dongen en ontwerper Gerard van Erk. Allereerst de verhuizing van de corsobouwplaats aan de Verlengde Hofdreef. Vervolgens vraagt het ontwerp van de corsowagen het een en ander van de buurt. 

Buurtschap Markt presteert de laatste jaren goed in het corso. "Over het Van Gogh-jaar hebben we het dan even niet", zegt ontwerper Gerard van Erk. "Er waren jaren dat de Markt onderaan de ranglijst bungelde."

"Maar dit buurtschap laat de kop niet hangen en haalt samen veel uit hun mogelijkheden. Met mooie klasseringen vanaf 2012 als resultaat. Dat is hun kracht en dat past bij dit ontwerp."

Waterbak

Gerard ontwierp al 28 corsowagens voor diverse buurtschappen. Zo startte hij zijn ontwerperscarrière in 1980 bij ’t Kapelleke en behaalde met Veldstraat twee maal een tweede prijs.

Hij hoopt met ‘Waterbak’ buurtschap Markt weer naar de hogere regionen te brengen. Het ontwerp verbeeldt aangespannen paarden die met wagen en menners door een waterbak rijden.

Bouwplaats

Geen corsowagen zonder goede bouwplaats. En daar ligt de tweede uitdaging voor buurtschap Markt. Het is nog maar zes jaar geleden dat ze verhuisde van de Vincent van Goghstraat naar de Verlengde Hofdreef.

"Nu hebben we een definitieve bestemming gekregen", vertelt Stijn van Dongen, die sinds november 2015 voorzitter van het buurtschap is.

Veel handjes

"Op de plek waar nu onze bouwplaats is, komt een bedrijventerrein. Daarom verhuizen we enkele meters naar achter. Van een terrein van 800m2 gaan we naar een bouwplaats van 1100m2. Dat is ook wel nodig. Alle loodsen en containers zitten vol.”

Voorbereidingen

Sinds begin dit jaar zijn de voorbereidingen voor de verhuizing gestart. Stijn: "Dat vraagt veel handjes van onze buurtgenoten. En gelukkig krijgen we die ook. Inmiddels ligt de fundering in de grond."

"Binnenkort komt er bestrating en dan moet alles van de oude bouwplaats naar de nieuwe gesjouwd worden. Pas na het corso gaan we bouwen aan een loods. Eerst storten we ons met volle kracht op de bouw van de corsowagen."