De leerlingen van basisschool Zonnebloem vierden op vrijdagochtend met de zogenaamde Koningsloop al Koningsdag. 

De groepen twee tot en met acht renden onder aanmoediging van voorbijgangers en familie rondjes rondom grasveld het Laar.

Diegenen die als eerste de finish wisten te bereiken werden beloond met een echte medaille. 

Rennend en lachend ging de meivakantie voor de basisschoolkinderen van Zonnebloem van start. Doordat Koningsdag op 27 april middenin de vakantie valt, vond de feestelijke activiteit op de Zundertse school een paar dagen eerder plaats.

Koningsspelen

De Koningsspelen zijn bovendien een landelijk initiatief dat in 2013 voor het eerst werd georganiseerd ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Er nemen inmiddels meer dan een miljoen kinderen deel aan de jaarlijkse festiviteit.

Iedere school geeft daarbij een eigen invulling aan het programma. Basisschool Zonnebloem heeft de Koningsspelen omgetoverd tot een Koningsloop.

Wedstrijd

Ruim 180 leerlingen zetten vrijdagochtend letterlijk hun beste beentje voor tijdens de Koningsloop.

De kinderen vertrokken hand in hand in een lange rij vanaf het schoolplein naar het Laar. De huizen rondom het grasveld waren alvast feestelijk met de oranje kleur versierd. Familie, buurtbewoners en voorbijgangers kwamen een kijkje nemen om vanaf de straatkant iedereen aan te moedigen.

De meiden van groep acht gaven het goede voorbeeld en renden de eerste rondjes. De rest van de klassen groep twee tot en met acht waren daarna aan de buurt.

Om het als een eerlijke wedstrijd te laten verlopen werden de jongens en meisjes steeds opgesplitst, zodat zij het niet tegen elkaar moesten opnemen.

Daarnaast renden de allerkleinsten slechts een rondje om het veld, in tegenstelling tot leerlingen van de bovenbouw die twee rondes moesten afleggen.

Naast stiekem duwen bij de startlijn, moedigden de kinderen elkaar enthousiast aan.

Medaille

Nadat de kinderen zich sportief hadden uitgeleefd konden de leraren natuurlijk niet achterblijven. In plaats van een renwedstrijd gingen zij de strijd met elkaar aan op een step. Buiten dat er een leraar tijdens de steppenrace onderuit ging, was het een leuk idee.

De kinderen die het snelst de finish hadden bereikt werden bij terugkomst op school beloond met een medaille.