De bedrijfsleiders van voormalig chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk krijgen een taakstraf en voorwaardelijke celstraffen. Dat heeft de rechtbank vrijdag in hoger beroep besloten. 

Het Openbaar Ministerie had juist opnieuw gevraagd om gevangenisstraffen.

Directeur Gerard Spierings en de veiligheidscoördinator moeten een werkstraf van 216 uur uitvoeren. Daarnaast krijgen ze zes maanden voorwaardelijk. Ook mogen ze twee jaar lang hun oorspronkelijke beroep niet meer uitoefenen. Een productieleider heeft een taakstraf opgelegd gekregen van 162 uur.

Vlammen

Vier jaar geleden was er een grote chemiebrand bij Chemie-Pack. Honderden containers met chemicaliën gingen in vlammen op. Snelwegen en spoorverbindingen gingen dicht. Ook kwamen giftige stoffen en vervuild bluswater in de oppervlakte terecht.

Het hof meent dat de leiding van Chemie-Pack niet schuldig is aan opzettelijke brandstichting, maar vindt wel dat de drie mannen schuld hebben aan de brand.

Boete

Zij zouden de regels niet goed hebben toegepast. Zo stonden er buiten chemische stoffen opgeslagen. Het bedrijf heeft ook een boete gekregen van 730.000 euro. In een eerder vonnis kreeg de leiding van Chemie-Pack ook al taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen opgelegd.