Samen met de gemeente Moerdijk, Rijkswaterstaat, Defensie en Havenschap Moerdijk organiseerde Veiligheidsregio Midden- en West Brabant (MWB) woensdag een gezamenlijke rampenoefening op het haven- en industrieterrein Moerdijk. 

De oefening stond in het teken van terroristische aanslagen met oefenbommen en andere pakketjes met onbekende inhoud op zowel bedrijven als schepen. Ook vond een fictief ongeluk plaats tussen een vrachtwagen en een tankwagen waarbij voorbedachte rade mogelijk kon zijn.

“De oefening is maanden geleden al bedacht en gepland, dus een relatie met de recente aanslagen in Parijs en Brussel is er niet”, zo lichtte woordvoerder Berrie de Jong toe.

Projectleider

Berrie de Jong is projectleider en lid van het multidisciplinaire opleidingsteam van de Veiligheidsregio MWB. Hij vertelde dat de oefening eigenlijk al twee weken eerder van start was gegaan met een theoretische voorlichting aan alle betrokkenen, dus ook aan de bedrijven op het industrieterrein die aan deze rampenoefening meededen.

Na de oefening vond er een evaluatie plaats op het commandocentrum bij het Havenschap.

Gidswerk

Wijkagent Ad de Jong had woensdag de rol van manusje-van-alles. Hij bracht onder andere nepbommen weg en verrichtte gidswerk oor de explosievenverkenners. “Heel wat anders dan wat ik normaal doe, maar wel leuk om mee te maken.”