De politie komt te vaak te laat in de gemeente Zundert. In 30,7 procent van de gevallen slaagden agenten er in 2015 niet in om binnen de gestelde aankomsttijd van vijftien minuten te arriveren. 

Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws op een rijtje heeft gezet. Als noodnummer 112 is gebeld, dient de politie binnen een kwartier op de plek van de melding te zijn. De landelijke norm gaat er van uit dat agenten in maximaal tien procent van alle gevallen te laat komt.

Plattelandsgemeenten

Opvallend is dat meestal in plattelandsgemeenten de norm van tien procent niet wordt gehaald. Dit is volgens politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer niet vreemd. Stedelijke gebieden beschikken in tegenstelling tot kleinere gemeenten vaak over een politiebureau, waardoor agenten sneller ter plaatse kunnen zijn. In Roosendaal is de politie slechts in zeven procent van alle gevallen te laat. In Etten-Leur wordt die norm nipt gehaald met tien procent.

Bezuinigingen

De politie heeft de norm van negentig procent zelf opgelegd met als doelstelling de aanrijtijden bij spoedmeldingen te verbeteren. Toch zal het halen van deze norm in verschillende gebieden niet altijd mogelijk zijn. Dat vergt grote investeringen in mensen en middelen. De afgelopen jaren is er juist fors bespaard op de politie. Volgens politiebond ACP hebben de bezuinigingen ook invloed op de aanrijtijden. Dat zou komen door het sluiten van meer dan tweehonderd bureaus in de kleinere kernen, waardoor agenten vanuit een meer centrale plaats moeten vertrekken. De Nederlandse Politiebond wijst ook op onderbezetting bij de politie door een hoog ziekteverzuim.

Landelijke prestaties

De politie meldt dat gemeenten waar de norm van de aanrijtijden niet wordt gehaald vaak behoren tot de veiligste gebieden van Nederland. In gevallen waar agenten niet op tijd komen, zijn meestal al wel een brandweerauto of een ambulance ter plaatse gearriveerd. Landelijk kwam de politie in 2015 in vijftien procent van alle gevallen te laat. Een jaar eerder was dat nog 14,7 procent en in 2013 was dat 13,9 procent. Acht van de tien regionale eenheden zitten met hun te-laat-percentages boven de landelijke norm.