Als het aan de Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ) ligt, krijgen basisscholieren uit Zundert en Klein-Zundert straks les in één nieuw gebouw waarin de huidige drie scholen worden samengevoegd. 

Volgens SPOZ dragen de huidige schoolgebouwen in de kernen Zundert en Klein-Zundert in sterk afnemende mate nog bij aan onderwijsontwikkeling; er gaat veel tijd verloren aan halve oplossingen voor de beperkingen, en veel geld aan de fysieke staat van de gebouwen. 

Het gaat om de gebouwen van basisschool Zonnebloem aan de Burgemeester Manderslaan in Zundert, de Sint Annaschool aan de Berkenlaan in Zundert (foto) en de Sint Antoniusschool aan de Klein Zundertseweg in Klein Zundert.

Kwaliteit

In een brief aan de ouders en leerlingen van de scholieren stelt Miranda Nagtzaam, voorzitter van het College van Bestuur van de SPOZ, dat het in de drie verouderde gebouwen steeds moeilijker wordt om de belangrijkste doelstelling van SPOZ te blijven verwezenlijken: kwalitatief goed onderwijs bieden aan de kinderen.

"Denk bijvoorbeeld aan de functionaliteit van de ruimtes, flexibiliteit in werkvormen, leren met ICT-mogelijkheden en samenwerking met kinderopvang", schrijft ze. "Ook voor Passend Onderwijs voldoen de gebouwen niet meer aan de eisen van deze tijd."

Geld

Het in stand houden van de gebouwen kost volgens Nagtzaam bovendien veel geld. Ze meldt dat hiervoor de komende tien jaar gemiddeld een ton per jaar moet worden onttrokken aan het onderwijs zelf.

De leerkrachten die elke dag het beste uit hun leerlingen willen halen, worden daardoor beperkt in hun mogelijkheden.

Politiek

SPOZ kondigt aan binnenkort haar visie te zullen presenteren in de Ronde van de gemeente Zundert om de politieke partijen te informeren over hoe zij de toekomst zien en wat zij belangrijk vindt.

Hierna zouden de krachten moeten worden gebundeld om eventuele verdere mogelijkheden te onderzoeken.