De vijfde en laatste uitreiking van de Cultuurprijs Zundert komende zaterdag in de Anna Kapel in Zundert wordt er ongetwijfeld eentje met een lach en een traan. 

Heel even staat cultuur weer prominent in de schijnwerpers, maar de wetenschap dat hoogstwaarschijnlijk definitief afscheid wordt genomen van een fenomeen doet de ‘diehards’ onder de cultuurliefhebbers toch pijn.

Nieuw leven

Ooit had Rijsbergen een heuse Cultuurprijs, maar die stierf na de gemeentelijke herindeling een stille dood. In 2011 werd het initiatief nieuw leven ingeblazen.

Ook in 2012, 2013 en 2014 werden cultuurprijzen uitgereikt. Vorig jaar werd besloten om er een tweejaarlijkse uitreiking van te maken.

Minimaal

Volgens Barry Joosen, voorzitter van de Stichting Cultuurprijs Zundert, was het aantal aanmeldingen echter maar minimaal. Op het besluit om in 2015 geen uitreiking te houden en over te schakelen op een tweejaarlijks evenement, werd volgens hem bovendien nauwelijks gereageerd.

Reden voor de organisatie om de stekker uit het evenement te trekken, maar niet zonder nog één keer flink uit te pakken.

Nominaties

De oproep om kandidaten aan te melden voor de laatste Cultuurprijs, deze keer vervaardigd door beeldend kunstenares José Herijgers uit Zundert, bleek nu niet aan dovemansoren gericht.

Het heeft ertoe geleid dat er maar liefst veertien nominaties uit de bus zijn komen rollen.