De reconstructie van de kruising Molenstraat-Prinsenstraat is sinds twee weken in volle gang en zorgt voor verschillende meningen bij de Zundertse ondernemers. 

Waar de ene winkelier spreekt van een slechte bereikbaarheid en omzetverlies, is de andere winkelier tevreden over de voortgang van de werkzaamheden.

Klantenafname

De gemeente Zundert is dinsdag 29 maart gestart met de werkzaamheden op de kruising Molenstraat-Prinsenstraat. De reconstructie moet er straks mede voor zorgen dat de verkeersdrukte in de Molenstraat afneemt.

De veelgebruikte kruising is gedurende de werkzaamheden geheel afgesloten. Dat betekent dat het doorgaande verkeer richting Wernhout, Rucphen en Rijsbergen/Breda niet via de Molenstraat kan rijden maar moet omrijden via een omleidingsroute. Dat zorgt volgens de winkeliers voor een grote klantenafname.

Voetgangers

‘Het is hier maar een dooie boel’. Dat is één van de uitspraken die ondernemers van klanten te horen hebben gekregen.

Door de tijdelijke afzetting is de kern van Zundert een belangrijk deel van haar bedrijvigheid kwijt. “We merken nu al omzetverlies. Veel mensen denken dat onze winkel door de werkzaamheden niet te bereiken is, maar dat is natuurlijk niet zo”, vertelt Lian Billet van Slagerij Billet.

De aangelegde loopstroken maken het voor voetgangers en fietsers nog wél mogelijk om de kruising te passeren, maar dat maakt voor de zaak Van der Poel Elektro weinig verschil. “Een klant kan moeilijk zijn aangeschafte apparatuur achterop de fiets meenemen”, aldus Desiré van der Poel.

Team

De aanpak van het project roept bij de ondernemers vragen op.

"Het is een belangrijke kruising, wat mij betreft zou het dus wel wat sneller mogen gaan. Laat bijvoorbeeld de bouwvakkers wat langer doorwerken zodat het eerder af kan zijn”, zegt Van der Poel.

Marco Nelemans van Nelemans Sportief blijft echter positief. “Ik vind het goed vooruitgaan. Ik zie iedere dag een groot team aan bouwvakkers aan het werk.”

Omleidingsborden

De gewijzigde verkeerssituatie staat door middel van omleidingsborden aangegeven. Zo valt er bijvoorbeeld voor verkeer uit de richting Rijsbergen al voor de bebouwde kom van Zundert te lezen dat de Molenstraat wel bereikbaar is. Dat is echter slechts het geval tot een bepaald punt.

De borden zorgen volgens Lian Billet voor een hoop verwarring: “Er staat aangegeven dat de Molenstraat nog wel bereikbaar is. Het verkeer rijdt erin en loopt hier vervolgens vast. Personenauto’s kunnen makkelijk draaien, maar voor vrachtwagens is dat moeilijker.”

Van der Poel beschrijft naast de verwarring een ander nadeel. “Misschien staan er juist wel teveel verkeersborden en schrikt het mensen af om toch hierheen te komen.”