De Roosendaalse equipe De Distel heeft bij het driebanden verrassend de KNBB-beker gewonnen. In een zinderende finale werd het favoriete A.E.J/Dallinga geklopt, de bekerwinnaar van vorig jaar.

Een maand eerder dan vorig jaar had de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB), sectie driebanden, de nationale bekerfinale voor teams op de agenda staan.

Het was de tweede keer dat de grootmeesters op het blauw gekleurde biljartlaken in gemeenschapshuis Koutershof van Rijsbergen het ivoor lieten rollen.

Ook nu vertrouwde de KNBBde organisatie de eindronde van de nationale beker voor teams toe aan de Stichting Topbiljart Zundert. (STZ)

Favoriet

Maar liefst 120 biljartteams, verspreid over het hele land, hadden aan de voorrondes van het bekertoernooi 2015-2016 deelgenomen om te dingen naar een van de acht finaleplaatsen.

De grote knikkers in de kleuren rood, geel en wit caramboleerden donderdag - de eerste speeldag van het  vier dagen durende toernooi-  met MCR/De Uitspanning als grote favoriet voor de eindoverwinning.

Het team dat in de landelijke competitie de eerste plaats inneemt, zou echter sneuvelen in de halve finale.

Deksel

De echte grote wedstrijd na de kruisfinales waarin de kers op de taart gezet moest worden, was zondagmiddag om 14.00 uur.

Vorig jaar stonden de teams A.E.J/Dallinga en Pressplate/Michielsen FA in de slotwedstrijd tegenover elkaar en was het de eerstgenoemde die de nationale beker mee naar Zeeland nam. A.E.J/Dallinga, bestaande uit Caudron, van Acker, de Bruijn en Dallinga, wist ook nu tot de finale door te dringen, en werd meteen als kampioen getipt.

Er moest dan wel gewonnen worden van het Roosendaalse De Distel met Van Aart, Tijssens, Valentijn en Philipoom. De Zeeuwse equipe kreeg tot grote  verbazing  van een goed opgekomen publiek echter het deksel op de neus.

Verrassend

De Belg Fréderic Caudron moest drie achtereenvolgende sets zijn meerdere erkennen in een zeer sterk spelende Gerwin Valentijn met de cijfers 15-7, 15-10 en 15-14.

Op tafel 1 bond de andere Belg, Philipoom, de strijd aan tegen De Bruijn. Het werd een vijfsetter waarvan de eerste er drie in winst omzette.

Op tafel 3 begon Tijssens sterk tegen Van Acker doch hij zou de enige Distelspeler zijn die met legen handen kwam te staan omdat medespeler Puck van Aart de laatste partij tegen Dallinga op tafel 4 met 15-10 won. Beiden bleken de zwakste schakels binnen het toernooi, dit gelet op een gemiddelde van 0,5 punt.

Het zou dan ook de langst durende doch uiteindelijk wel de beslissende partij worden die in het voordeel van De Distel eindigde, waardoor de ploeg de KNBB-bokaal verrassend in de wacht sleepte.