Een twintigtal mensen nam zaterdag vanuit Klundert deel aan de geluidssafari naar het windpark de Hoevense Beemden. 

Het windpark ligt vlak achter Zevenbergen aan de andere kant van de Mark. Wie vanaf het noorden Zevenbergen benadert ziet de vele molens hoog boven de stad uittorenen.

En dat is precies wat de Klundertse bevolking tegen staat, het uittorenen van vijf windmolens boven hun stad. Dat is nu nog niet het geval maar in de toekomst mogelijkerwijs wel.

Hoogte

Het plan is om een kilometer ten oosten van Klundert vijf windmolen neer de zetten met een ashoogte van 130 meter en een totale hoogte van 190 meter.

De molens in de Hoevense Beemden hebben een ashoogte van 105 meter en een totale hoogte van 150 meter. Het windpark in Hoeven levert aan 32.000 huishoudens stroom.

Bezwaren

Naast het bezwaar van horizonvervuiling maken veel mensen zich ook zorgen over eventueel overlast van het geluid van de wieken, de dynamo en de tandwielkast waar de wieken aan vast zitten.

Om te laten horen hoeveel geluid de molens produceren had Nuon een geluidssafari georganiseerd. Op jacht naar geluid dus.

Met geluidsmeters in de hand werd er in twee groepen een wandeling gemaakt door het windmolenpark. Raadslid Jack Lems van Onafhankelijk Moerdijk had het zekere voor het onzekere genomen en zelf een kleine geluidsmeter meegebracht. IJking met de grote van het Nuon leverde hetzelfde aantal decibels op.

Meten

Een normaal gesprek van mens tot mens levert 60 decibels op. Tijdens de safari werd 53 decibel gemeten.

Dat meten gebeurde op diverse plekken. De meting recht onder de rotorbladen in het draaivlak van de rotor zorgde voor de meeste decibels en die op 1000 meter vanaf de dichts bijstaande molen minder van 50 decibels. Op die afstand was het geluid van de molen niet meer te horen.

Wind

Tijdens de metingen stond er een wind van vier meter per seconde. De molens draaiden met die wind flink rond. Alle deelnemers aan de safari waren het er over eens dat het geluid van de vijf molens bij Klundert geen belemmering voor plaatsing hoeft te zijn.

Blijven over natuurlijk de horizonvervuiling en de slagschaduw. Wethouder Jaap Kamp: “We hebben overal gezocht maar alleen deze plek bleef over en het traject is nu al zover gevorderd dat we niet meer terug kunnen”.