"Ik wilde al jaren weg uit Nederland", zegt Joost van Trijp. "Maar ik kreeg haar niet mee", daarbij wijzend naar zijn vrouw Anita. 

In november 2014 was het alsnog zo ver. Het tweetal, in 2016 25 jaar met elkaar getrouwd, verkocht hun huis aan het Schuitvaartjaagpad in het buitengebied van Etten-Leur en vertrok naar Portugal om er een bed & breakfast guesthouse te gaan runnen.

Het bed and breakfast guesthouse luistert naar de naam Quinta Pereiro en bevindt zich in het plaatsje Moncarapacho in de Algarve en op een kwartiertje rijden van de luchthaven van Faro.

Het televisieprogramma Ik Vertrek volgde het echtpaar (beide 49 jaar) vanaf de periode dat ze in Portugal aankwamen tot aan de opening van het guesthouse, begin mei 2015. 

Klik

Joost, geboren in Schijf, was voor vertrek naar Portugal als zzp’er werkzaam in pijp- en gasleidingen; Anita, geboren in Etten-Leur, werkte als ambulant kapster. "Het was bij ons altijd druk, druk, druk en we hadden nooit ergens tijd voor", zegt ze.

Joost: "Mij maakte het niet zo veel uit waar we terecht zouden komen. De wereld is zo groot. Maar Anita wilde graag redelijk dicht in de buurt van de familie blijven. Met Portugal hadden we al min of meer een klik door eerdere bezoeken."

Bouwval

Bij aankomst in Moncarapacho moest er meteen hard gewerkt worden. Joost: "Het pand had vier jaar leeg gestaan. Het was een flinke bouwval. Je kunt je voorstellen dat er het nodige aan moest gebeuren." Vooral aan het zwembad had hij zijn handen meer dan vol. "Toen in mei de eerste gasten arriveerden stond ik daar nog te graven."

De uitzending op 15 april komt op het moment dat het stel reeds aan zijn tweede seizoen in Portugal gaat beginnen. Anita: "Het eerste seizoen hebben we boven verwachting gedraaid. In eerste instantie hebben we heel veel vrienden en bekenden over de vloer gekregen, maar uiteindelijk toch zeker voor de helft ook onbekenden. En dat is wel belangrijk natuurlijk. Het is hartstikke leuk dat bekenden bij ons langs komen, maar dat blijft niet duren."

Verrassing

Het is volgens Anita ook voor haar en Joost nog een verrassing welke opnamen uiteindelijk de uitzending op 15 april hebben gehaald. "Alles bij elkaar is er wel tachtig uur gefilmd."

De uitzending is vrijdag 15 april te zien om 21.30 uur op NPO 1.