Hoe belangrijk is een schone natuur? De leerlingen uit groep 5 en groep 6 van de basisscholen uit de gemeente Zundert weten er alles van. Dat bleek woensdag tijdens de prijsuitreiking van de scholenwedstrijd van het Vogel Revalidatie Centrum (VRC) Zundert in het Zundertse gemeentehuis. 

De leerlingen van basisschool Zonnebloem uit Zundert gingen aan de haal met de eerste prijs. De Sint Bavoschool uit Rijsbergen en De Wegwijzer uit Achtmaal werden respectievelijk tweede en derde.

Scholenproject

Een gezond bos en een ziek bos: het zijn twee werelden van verschil. Dat heeft met verschillende factoren te maken, zo leerden de basisscholieren de voorbije maanden via het scholenproject van Vogel Revalidatie Centrum (VRC) Zundert.

Kennis

In antwoord op de vragen die ze op zich afgevuurd kregen door VRC-medewerksters Diwi Nieboer en Kristel Kuijstermans, spuiden de kinderen woensdag hun kennis over het onderwerp.

Zo wisten ze goed te vertellen welke gezonde dieren er in een bos wonen. En ja, daar horen inderdaad ook beren bij, al komen we die hier in Nederland niet tegen.

Scholenwedstrijd

Aan het scholenproject was een heuse scholenwedstrijd verbonden, waarbij de leerlingen van de basisscholen uit de gemeente Zundert werden uitgedaagd om via kunstwerken de verschillen tussen een gezond bos en een ziek bos uit te beelden.

Gedetailleerd

De kunstwerken van combinatieklas groep 5-6 van basisschool Zonnebloem ten slotte kwamen als beste uit de bus. De door wethouder Johan de Beer zo genoemde ‘jury van vier verstandige vrouwen’ viel daarbij vooral voor de gedetailleerde uitwerking van zowel het gezonde bos als het zieke bos. 

Daarbij waren de dieren echt onderdeel van elk bos geworden en was ook goed te zien of ze juist gelukkig of ongelukkig zijn. Resultaat: een eerste prijs en drie verschillende zoekkaarten.

Pannenkoeken

Al waren de Zundertse scholieren misschien nog wel blijer met de mededeling van wethouder Johan de Beer dat ze binnenkort het Vogel Revalidatie Centrum (VRC) mogen bezoeken om er pannenkoeken te eten.