Het is een heel klein bordje en het bijbehorende certificaat is al niet veel groter. Maar wel een bordje van hele grote waarde voor hospice Marianahof van Avoord Zorg en Wonen in Etten-Leur. 

Het staat namelijk voor het behalen van het keurmerk voor het leveren van kwalitatief hoogwaardige palliatieve terminale zorg en verantwoord ondernemerschap. Manager van het hospice in Etten-Leur, Natascha van Kats, nam maandag het bordje in ontvangst van Jaap Gootjes.

Auditor

Gootjes is in het dagelijks leven directeur-bestuurder van hospice Kuria in Amsterdam en bestuurslid van de Associatie Hospicezorg. Daarnaast was hij ook auditor bij de Stichting Perspekt, die onder andere de audit verzorgt voor dit kwaliteitskeurmerk.

Centraal

Vorig jaar september was Gootjes als voorzitter auditor zelf aanwezig bij de audit in Marianahof, dat in de tweede helft van 2012 zijn deuren opende.

"Het staat hier goed op de rails", zei hij bij de uitreiking van het keurmerk. "Wat met name heel belangrijk is, is dat de gast centraal staat. Het hele team staat er omheen: de verpleegkundigen, de vrijwilligers en alle andere medewerkers. De gast krijgt wat hij of zij nodig heeft, op elk moment."

Ook belangrijk is de zorg aan vrijwilligers en medewerkers. "Er is veel aandacht voor ontwikkelingen, voor scholingen en aandacht voor elkaar. Dat is zo nodig in deze zorg, waar toch het nodige op je afkomt."

Zorgverzekeraars

Het keurmerk is ook belangrijk voor toekomstige gasten. "Zij weten dat ze terecht komen bij een organisatie waar zorgvuldig gewerkt wordt en waar kwaliteit voorop staat. Het is ook voor zorgverzekeraars interessant om te weten dat hier op een verantwoorde manier gewerkt wordt."

Sinds de opening in 2012 heeft het hospice in Etten-Leur 300 mensen over de vloer gehad die er voor kozen de laatste dagen van hun leven in Marianahof door te brengen.