Geslaagde eerste editie Salon van Gogh

Op de 163e verjaardag van Vincent van Gogh, 30 maart, spraken op zijn geboortegrond diverse prominenten over het verleden, heden en de toekomst van de in Zundert geboren kunstenaar. 

De eerste editie van Salon van Gogh was drukbezochte, sfeervolle avond waar muziek van Zundertse bodem afwisselde met mooie gesprekken over die ene man die nog steeds velen bezighoudt.

Cornald Maas

De avondlucht kleurde langzaam steeds donkerder boven de transparante tent in de tuin van het Vincent van Goghhuis.

Met een heuse Salon van Gogh-tune verwelkomde presentator Cornald Maas zijn gasten. De directeur van het Van Goghmuseum Amsterdam, Axel Rüger, was zijn vaste tafelheer.

Wortels

Met de uit Zundert afkomstige Rebecca Nelemans, kunsthistoricus, spraken zij over de Brabantse wortels van Van Gogh.

Rebecca bekende dat ze vroeger dacht dat 'wat van zo dichtbij kwam, nooit interessant genoeg zou kunnen zijn'. Daar is ze van teruggekomen en noemt Van Gogh nu de meest invloedrijke kunstenaar.

Inspiratie

Vervolgens gingen Maas en Rüger in gesprek met hedendaagse kunstenaars die inspiratie vinden in de werken of de persoon van Vincent van Gogh.

Loek Grootjans vertelde smakelijke verhalen over de sporen die hij de afgelopen jaren van Van Gogh verzamelde.

Ziel

Deze vondsten zijn nu te bewonderen in het Asylum voor Vincent op de Markt in Zundert. Lieven Segers en Nel Aerts, Belgische kunstenaars, verbleven drie maanden als ‘artist-in-residence’ in Zundert.

Nel voelde in het dorp daadwerkelijk de ziel van Van Gogh.

Erfgoed

Frank van den Eijnden (directeur Van Gogh Brabant) en Henri Swinkels (gedeputeerde, SP) spraken over het Van Gogh erfgoed in Brabant. Van Gogh Brabant wil dat erfgoed op de UNESCO-lijst krijgen.

“Het is niet alleen een middel maar ook een manier om het erfgoed van Van Gogh te borgen.”

 

Cornald Maas wist de in het publiek aanwezige directeur van het Noordbrabants museum in Den Bosch nog een nieuwtje te ontlokken. In 2019 komt er een grote Van Gogh-expositie in zijn museum.

Dan komt Van Gogh terug naar zijn geliefde Brabant. Zoals Axel Rüger zei: "Zonder Brabant, zonder Zundert geen Van Gogh."

Tip de redactie