René van den Broeke, oud-directeur van de Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ), heeft voor de Bredase rechtbank bekend toch privé-uitgaven te hebben gedaan op rekening van de instelling. Eerder tijdens het strafrechtelijk onderzoek ontkende hij dit nog ten stelligste. 

Onder SPOZ vallen de basisscholen Zonnebloem en St. Anna in Zundert, St. Antonius in Klein-Zundert, Wegwijzer in Achtmaal en St. Jozef in Wernhout.

Van den Broeke zou tussen 2009 en 2014 ruim anderhalve ton  hebben gespendeerd bij onder meer supermarkten, doe-het-zelfwinkels, herenmodezaken, een juwelier, een seksbioscoop en hotels op diverse plaatsen in het land.

Creatief

Bij de politie werd in november 2014 aangifte gedaan tegen de directeur wegens verduistering van een toen nog geschat bedrag van zo’n twee ton, sinds 2009.

Hij wordt ervan verdacht met het bankpasje van de stichting volop te hebben gewinkeld voor zichzelf en de bedragen creatief te hebben weggeschreven.

Externe controller

De vermoedelijke fraude werd ontdekt door een externe financiële controller die was ingehuurd.

Deze constateerde dat de uitgaven van het bestuurskantoor aanmerkelijk hoger waren dan die van vergelijkbare andere organisaties.

Dubieuze uitgaven

Na onderzoek kwam een reeks dubieuze uitgaven naar boven waarvoor de directeur geen plausibele verklaring kon geven.

Het zou daarbij steeds gaan om relatief kleine bedragen die vernuftig waren verdeeld over meerdere grootboekrekeningen.

'Natte vingerwerk'

René van den Broeke ontkende eerder geld gestolen van de Stichting Primair Onderwijs in Zundert (SPOZ), waar vijf basisscholen onder vallen. Hij sprak van 'insinuaties' en 'natte vingerwerk'.

De in het Zeeuwse Krabbendijke woonachtige Van den Broeke was van mening dat er een hetze tegen hem werd gevoerd.

Ontslag

Van den Broeke werd eind november 2014 door SPOZ geschorst. Niet veel later volgde ook zijn ontslag. Het verdwenen geld is nog altijd niet boven water.

In afwachting van de resultaten van nader onderzoek is de strafzaak tegen Van den Broeke vooralsnog aangehouden. Naar verwachting volgt deze zomer nog een vonnis.