194 wapenvergunningen verleend in Moerdijk in 2015

De politie heeft vorig jaar in de gemeente Moerdijk 194 wapenvergunningen verleend. De meeste vergunningen vonden plaats ten behoeve van de jachtakte en voor het beoefenen van de schietsport. 

De politie hanteert een streng wapenbeleid. Wapenbezit is dan ook alleen maar in bepaalde gevallen toegestaan.

Het aantal verleende vergunningen loopt ieder jaar terug. Zo werden er vorig jaar 72.729 vergunningen in heel Nederland verleend. Dat zijn er ruim 600 minder dan in 2014 en ongeveer 2.000 minder dan in 2013. In 2015 zijn verder landelijk 90 vergunningaanvragen geweigerd en 188 vergunningen ingetrokken.

Stabiel

Wie een wapenvergunning wil moet aan een aantal eisen voldoen. Zo mag geen vrees voor misbruik bestaan en de aanvrager moet persoonlijk stabiel zijn. Verder moet er een redelijk belang zijn voor het gewenste wapenbezit zoals het beoefenen van een schietsport, het verzamelen van wapens of jagen.

Schietsport

In de gemeente Moerdijk zijn in 2015 de meeste vergunningen verleend in het kader van de jachtakte, 93. Daarnaast werden er onder andere 52 vergunningen verleend voor het beoefenen van de schietsport en 31 voor het aanschaffen van specifieke onderdelen en munitie.

De overige vergunningen vonden plaats op het gebied van re-enactment (het uitbeelden van historische gebeurtenissen op een zo authentiek mogelijke wijze), beheer- en schadebestrijding, als dummy launcher voor het africhten van honden, het trainen van politiehonden en als vogelafweerpistool voor het verstoren dan wel verjagen van dieren.

NUwerk

Tip de redactie