Politie: ‘Kijk uit voor snelwegoplichters’

De politie vraagt iedereen om op te letten op zogenaamde ‘snelwegoplichters’. Op de snelwegen in Brabant zijn verschillende incidenten geweest waarbij personen geld probeerden af te troggelen van hulpvaardige burgers met een ‘kletsverhaal’. 

Deze oplichters worden omschreven als ‘buitenlands sprekenden mensen’ die langs de snelweg snel staan. Met verschillende smoesjes trachten zij aan geld te komen.

Vorige week werd nog een man die de snelweg wilde opdraaien tegengehouden door een persoon die op de weg stond. Hij gaf aan zonder benzine te staan en vroeg om geld om naar het pompstation te kunnen.

Het slachtoffer man gaf de geldvrager twintig euro en bood aan om hem naar een tankstation te brengen. De man wilde meer geld en gaf aan zijn telefoon en horloge in onderpand te willen geven. Zijn helper bood aan om 200 euro te pinnen en dit bedrag te geven.

De verdachte vond dat te weinig en vroeg om 500 euro. Dit werd het slachtoffer te gortig. Toen hij aangaf een foto te willen maken van de man liep die snel weg zonder geld te hebben gekregen.

Hectometerpaal

In een ander geval lukte het de oplichters ook niet om geld te krijgen. Wel werd een telefoon in onderpand gegeven, maar die bleek nep. Volgens de politie zijn er al verschillende meldingen geweest van mensen die op gevaarlijke punten langs de snelweg staan en om hulp zwaaien.

Vaak is de politie gebeld maar die kan de mensen dan niet meer vinden. De hulpdiensten raadt snelweggebruikers aan om niet te stoppen als er iemand langs de weg zwaait.

Beter is om de politie te bellen en te melden bij welke hectometerpaal (de groene bordjes) iemand staat. Agenten kunnen zo gericht kijken of er ook echt hulp nodig is.

Tip de redactie