Zo’n 300 aanwezigen waren er op het door de gemeente Moerdijk georganiseerde ondernemersontbijt 2016, dat donderdagochtend in Zevenbergen werd gehouden. De achtste editie werd geopend door wethouder Thomas Zwiers. 

Hij stond stil bij een aantal zaken waar ondernemend Moerdijk en ook de gemeente rekening mee moeten houden in de toekomst.

Dit zijn de vergrijzing binnen de gemeente, de vergroening die plaats moet vinden en ook de krimp van de bevolking.

Biermerk

“Om de detailhandel binnen de gemeente in stand te houden, moeten we uitgaan van de eigen krachten. Zo heeft de gemeente Moerdijk een uitstekende bereikbaarheid, want we bevinden ons op een logistiek knooppunt", zo zei hij.

Ook wees Zwiers op bijzondere producten die binnen de gemeente Moerdijk worden gemaakt. "Denk aan de groene exportflesjes van een zeer bekend Nederlands biermerk. Deze rollen van de band op ons industrieterrein."

Link

Vervolgens legde de wethouder een link naar de gastspreker tijdens dit ontbijt, Brian Farley, bondscoach van het Nederlands honkbalteam dat in 2011 wereldkampioen werd.

De gemeente wil graag een pitch maken samen met de ondernemers en gezamenlijk een homerun slaan, want kampioen worden doe je samen.

Hoogste level

Brian Farley, geboren en getogen Amerikaan, vertelde de aanwezigen met smakelijke anekdotes hoe hij samen met de spelers van het Nederlands honkbalteam vriend en vijand wist te verrassen door wereldkampioen te worden in 2011. Zij wisten destijds alle gevestigde honkballanden, zoals de USA, Cuba, Korea en Japan te verslaan. 

Farley vertelde hoe hij het team naar het hoogste level wist te brengen door een inspirerende en motiverende manier van coachen, waarbij de woorden perceptie, flow en creëren vaak aan bod kwamen. Hij gaf de aanwezigen mee dat je van iedere dag een ‘museumdag’ moet maken.

Wethouder Zwiers nam als laatste nog even het woord om alle sponsoren te bedanken. Daarna was er ruimte voor netwerken, onder het genot van eventueel nog wat lekkers van de rijkelijk gevulde buffettafels.