De Bavoloop kent dit jaar een vernieuwing. Op 18 juni a.s. starten de vrouwelijke lopers eerder dan de mannen. De organisatie hoopt zo nog meer spanning in de wedstrijd te brengen. “

"Het is een primeur voor een 10 km stratenloop," vertellen Ed Sligchers en Martijn Nooren.

Aantrekkelijk

Er zijn hardloopwedstrijden die al enkele jaren een ‘strijd tussen de seksen’ kennen. De Dam tot Damloop bijvoorbeeld en de halve marathon van Renesse. Maar in een 10 km stratenloop is dat nog niet eerder vertoond.

“De nadruk ligt meestal op de mannelijke winnaar,” verklaart Ed Sligchers de aanleiding voor deze wijziging. "Door de vrouwen eerder te laten starten, komt er nog een spanningselement bij. Dat is aantrekkelijk voor het publiek en voor de atleten. Wie wordt de overall winnaar van de Bavoloop?"

Verschil

Bij de aanstaande editie wordt het startschot voor de vrouwen 3.34 minuut eerder gelost dan bij de mannen.
“Dat is het verschil in tijd tussen de winnaar van vorig jaar bij de mannen, de Zuid-Afrikaan Sehole, en Veerle deJaeghere, die als eerste vrouw over de streep kwam,” legt Martijn Nooren uit.

Nooren, bestuurslid Bavoloop en belast met de wedstrijdcommissie, verwacht dat de eerste man en vrouw elkaar in de laatste ronde treffen. ”

Extra huldiging

"De resultaten van de eerste man en de eerste vrouw bepalen het starttijdverschil voor de volgende editie," gaat Ed verder. Hij meent dat er zeker een keer een vrouwelijke atlete als eerste over de finish gaat in Rijsbergen.

"Stel dat dit jaar een man wint met 30 seconden verschil. Dan starten de vrouwen volgend jaar 4.04 minuten eerder. Ik denk niet dat de mannen de verschillende starttijden vervelend vinden. Naast de prijzen voor de beste drie per categorie, hebben we namelijk een extra prijs voor de overall winnaar."