Herinneringen aan Tomado-fabriek in Etten-Leur

De voormalige Tomado-fabriek in Etten-Leur, op de plek van het huidige Fri-Jado aan de Roosendaalseweg/Oude Kerkstraat op industrieterrein Vosdonk, is een van de onderwerpen die aan bod komt in de eerste uitzending van de nieuwe achtdelige televisieserie 'Ondersteboven - Nederland in de jaren 60' van de NTR en de VPRO. 

Het eerste deel is zaterdag 19 maart te zien om 20.30 uur op NPO 2. Een van de mensen die in de eerste uitzending aan het woord komt is Anton Joosen.

Hij was van 1961 tot 1970 werkzaam bij Tomado in Etten-Leur en schreef over deze periode ook een boek. Vorig jaar augustus werd hij benaderd door de NTR voor de uitzending van zaterdag 19 maart.

Fietsenhok

Op een bloedhete dag in diezelfde maand augustus zijn bij Fri-Jado de opnamen gemaakt.

“Ik heb herinneringen opgehaald aan de tijd dat ik daar gewerkt heb, iets verteld over de afdelingen die er waren en wat er bij Tomado zoal gemaakt werd.”

Anton Joosen heeft ook iets gezegd over het fietsenhok van Tomado. “Toen ik er in 1961 kwam werken stonden er zo’n tweehonderd fietsen. Bijna tien jaar later, toen ik er wegging, stonden er nog twintig. Want veel mensen hadden intussen een auto." 

Industrie

Volgens hem is dat ook een beetje de insteek van de tv-serie. "Het ging steeds beter met de economie in Nederland, mensen kregen meer geld, er kwam meer welvaart. Ik ging voor het eerst op vakantie en ook ik kocht mijn eerste autootje. Er is ontzettend veel gebeurd in de jaren zestig, de industrie in Etten-Leur kwam enorm opzetten."

Gastarbeider

Na Joosen zijn ook nog twee andere voormalige arbeiders van de Tomado-fabriek in Etten-Leur (waar in de hoogtijdagen liefst 700 mensen werkzaam waren), voor de uitzending geïnterviewd: Francisco en Joke Torrente. 

"Francisco was zo’n beetje de eerste Spaanse gastarbeider bij Tomado. Zij hebben elkaar op het werk leren kennen. Er is overigens ook bij hen thuis gefilmd."

Tip de redactie