Etten-Leurse auteur Peter Osendarp voltooit boek

Peter Osendarp uit Etten-Leur heeft onlangs zijn boek voltooid waar hij zo’n acht jaar geleden mee begon. Het heeft de titel ‘Een Parijse actrice in de Chileense woestijn’ meegekregen. 

Het boek, deels gebaseerd op feiten en herinneringen en deels op fantasie, speelt zich af tijdens het eind van de negentiende eeuw, begin twintigste.

De hoofdrolspeelster is een actrice die zich ontworstelt aan het benauwende keurslijf van haar katholieke geloof en vanuit Bretagne, via het woelige en zwoele Parijs, in Chili belandt.

Chili comité

Peter Osendarp raakte eind vorige eeuw betrokken bij het Chili comité, een actiecomité dat solidariteit uitdroeg naar het verzet ten tijde van het bewind van dictator Pinochet in Chili.

"Dat heeft een groot deel van mijn leven gekleurd", zegt hij. Zijn betrokkenheid bij Solidaridad, een interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, zorgde in 1987 voor een eerste echte kennismaking met Chili.

Moulin Rouge

Van 1992 tot 1996 werkte Osendarp in Chili en raakte er bevriend met Victoria Martinez-Saavedra. Het idee voor het boek ontstond toen hij hoorde van de kleurrijke geschiedenis van de overgrootmoeder van Victoria.

Het was het verhaal van een vrouw, Madeleine le Peige, die vanuit het Franse Bretagne en de bekrompenheid van het geloof, haar geluk beproefde in Parijs en daar als danseres en actrice optrad in onder andere de Moulin Rouge. Ook poseerde zij als model voor Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten.

Flamboyant

Het toneelgezelschap waarvan zij deel uitmaakte scheepte zich in 1900 in en zeilde naar Chili om daar op te treden in de welvarende stad Iquique.

In het boek ontrolt haar flamboyante leven zich, met alle hoogte- en dieptepunten. In het toenmalige Parijs en tegen de achtergrond van sociale, economische en politieke ontwikkelingen in Chili. Het brengt haar uiteindelijk terug naar haar geloof.

Tip de redactie