Gemeentelijke monumentenstatus voor Emmaus Langeweg

Het voormalige kerk- annex kloostergebouw Emmaus in Langeweg is aangewezen als gemeentelijk monument. Wethouder Eef Schoneveld van de gemeente Moerdijk heeft er het bijbehorende wit-oranje bordje aangebracht. 

Met Emmaus in Langeweg meegeteld zijn er nu 32 gemeentelijke monumenten in Moerdijk. Dat is opvallend omdat dit cijfer vijf jaar geleden nog op nul stond.

Beleid

De groei is volgens de gemeente niet alleen het gevolg van een bewuste aanpak, maar ook van uniek beleid. Niet de gemeente Moerdijk maakt een voorselectie, maar inwoners en eigenaren kunnen zelf kandidaten aandragen.

Op deze manier is in een paar jaar tijd een bijzondere en grote groep objecten ontstaan met het predicaat 'gemeentelijk monument'.

Volgens wethouder Eef Schoneveld werkt deze aanpak. "In een paar jaar tijd zijn we van nagenoeg niets naar veel gegaan. Voor zover ik weet werkt geen enkele andere gemeente in Brabant op deze manier."

Fonds

Emmaus in Langeweg is een voorbeeld van een gemeentelijk monument dat door particulieren wordt beheerd. In de aangrenzende gebouwen runt de Stichting Emmaus onder andere een kringloopbedrijf en de bewoners en vrijwilligers bewonen en onderhouden het klooster.

Stichting Emmaus heeft het gebouw kunnen restaureren met een lening uit het Moerdijks Restauratie Fonds, dat gecreëerd is om bij te kunnen dragen aan het behoud van de gemeentelijke monumenten.

Duurzaam

Schoneveld: "Benoemen tot gemeentelijk monument is één, maar we vinden het ook belangrijk om te zorgen dat ze zo goed mogelijk in stand kunnen worden gehouden. Alleen zo ontstaat een duurzaam monumentenbeleid dat ook oog heeft voor de toekomst." 

Daarmee kan, aldus de wethouder, het cultureel erfgoed van de gemeente Moerdijk voor volgende generaties behouden blijven. 

Tip de redactie