Gemeenschap helpt gedupeerd gezin uit de brand

Zaterdag 5 maart was een zwarte dag voor de familie Bastiaansen. Rond kwart over acht in de ochtend sloegen de vlammen uit het dak van hun hoekwoning aan de Pater Arnold Damenstraat in Etten-Leur. 

Zoon Anton van zeven, die op de zolder sliep, werd wakker van de warmte. Hij waarschuwde vader John en broer Djurre en terwijl de brandmelders al op vol volume afgingen, maakten zij zich zo snel mogelijk uit de voeten en brachten zichzelf in veiligheid buiten de woning. Daarna alarmeerde John direct de brandweer.

Huisraad

Niet minder dan vijf brandweerwagens arriveerden in korte tijd om de brand te blussen. Omstreeks twee uur in de middag werd het sein brandmeester gegeven.

Van de woning was het complete dak weggebrand en door water en andere schade het huis onbewoonbaar geworden. Ook veel van de huisraad kon als verloren worden beschouwd.

Waar het gezin vooral onmiddellijk behoefte aan had was kleding en schoenen. John en zijn zoons werden direct opgevangen door familie, vrienden en buurtbewoners.

Actie

In de tussentijd startte buurtbewoonster Monique Muijs een spontane actie op Facebook. "Ik wilde kleding regelen zodat de kinderen weer netjes naar school konden en John naar zijn werk. Daarnaast wilde ik ook speelgoed inzamelen om de kinderen wat afleiding te bezorgen." 

Het resultaat van de actie was overweldigend. Monique ontving ruim 300 privéberichten. Omdat de actie Muijs bijna boven het hoofd groeide, sprongen Miranda Dils, Chantal Boersma en Mandy Liefrink van ‘Sociaal voor elkaar’ als hulp bij. Dit weekend wordt de actie afgesloten.

Dak

Het afgebrande huis van de familie Bastiaansen zal weer herbouwd worden, maar dat kan zeker een dikke negen maanden duren. "Wij zijn niet veeleisend als we maar een dak boven ons hoofd hebben", vertelt John.

"Wij willen graag in deze buurt blijven wonen. Mijn kinderen zitten op de Hasselbraam, hun vriendjes wonen hier en Anton en Djurre gaan er naar de scouting. Ik hoop dat we snel een woning kunnen vinden of aangeboden krijgen."

Knuffels

Over de acties die voor zijn gezin zijn gestart zegt hij: "Zoveel mensen die ons willen helpen, daar krijg ik nog elk moment kippenvel van. Op school kregen mijn zoons knuffels, Djurre kreeg zelfs een pyjama van een klasgenootje. De hulp van familie, vrienden, buren en de middenstand, al die mensen die zoveel moeite doen om mij en mijn gezin staande te houden, dat vind ik het allermooiste."

Tip de redactie