Plek windmolens Klundert nog geen gelopen race

Wethouder Jaap Kamp waarschuwde donderdagavond de leden van de gemeenteraad van Moerdijk tijdens de informatieavond over de windmolens aan de rand van Klundert diverse malen: “We hebben het vanavond over de Milieu Effect Rapportage en niet over de culturele en sociale aspecten van de plaatsing.” 

Hij probeerde met deze waarschuwing de leden van de raad bij de les te houden, maar dat lukte maar voor een deel.

De raadsleden bogen zich over de cijfers en de aanbevelingen van energieleverancier NUON om op 1.200 meter van Klundert zes windmolens van bijna 200 meter hoog neer te zetten.

Vraagtekens

Uit de aangenomen verwachtingen blijkt volgens NUON dat de bevolking geen of een licht negatief effect te duchten heeft. En dat was nu meteen de reden waarom de raadsleden in verzet kwamen.

Cors Punt en vooral Jack Lems, beide wonend in Klundert, hadden zo hun vraagtekens bij de kwalificatie ‘geen negatief effect’. Volgens hen wordt er volledig voorbij gegaan aan de subjectieve gevoelens van de inwoners van Klundert.

"Stel je eens voor dat in je achtertuin een toren komt te staan van bijna 200 meter hoog.” Ook werd er nog even geopperd dat Klundert beschermd stadsgezicht is, maar Roger Raat van NUON stelde dat dit hier niet aan de orde is omdat de molens meer dan 1.000 meter vanuit de kern komen.

Hoop

Uit de opmerkingen van de raadsleden blijkt dat plaatsing van die hoge molens op die plek nog lang geen gelopen race is en dat gaf de ongeveer tien mensen uit Klundert op de publieke tribune weer een beetje hoop.

Op 9 april kunnen die deelnemen aan een geluidssafari bij een vergelijkbaar molenpark om eens te horen en te zien wat de effecten op de omgeving zijn. Volgens NUON valt dat reuze mee.

Tip de redactie