Zundert maakt werk van breedband

Als het aan wethouder Johan de Beer ligt, beschikt heel de gemeente Zundert over niet al te lange tijd over een goede internetverbinding. "We willen daarbij de regierol pakken en vraag en aanbod samenbrengen."

Drie jaar geleden al sprak hij de ambitie uit om overal in de gemeente internet te hebben, 'tot in de haarvaten van de samenleving'.

Dat moment komt volgens Johan de Beer steeds dichterbij. "Wat vandaag nog onmogelijk is, is morgen wèl mogelijk," zo schetst hij de steeds sneller voortschrijdende mogelijkheden der techniek.

Broodnodig

Een goede internetverbinding voor iedereen is volgens de wethouder niet alleen goed haalbaar, maar ook broodnodig.

"Zundert heeft nog een aantal zogenaamde ‘witte vlekken’ op de kaart. Zo’n 150 adressen, verdeeld over een vijftiental clusters, zijn momenteel nog aangewezen op internet via een telefoonverbinding. Dat is echt niet meer van deze tijd." 

Glasvezelaansluitingen

"Er moeten dan ook zo snel mogelijk goede glasvezelaansluitingen komen," vindt hij. "Tot en met 2018 gaan we breedband dan ook in onze gemeente uitrollen."

Lening

De aanpak van de zogenaamde ‘witte vlekken’ is mede te danken aan het Breedbandfonds, onderdeel van de Brabantse Ontwikkel Maatschappij (BOM).

Het fonds stelt een lening van 35 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in alle buitengebieden van Brabant.

Leefbaarheid

Met het realiseren van breedband in haar buitengebied sluit Zundert aan op de digitale agenda van de provincie Noord-Brabant.

Die stelt dat de beschikbaarheid van breedband belangrijk is voor de economische groei en werkgelegenheid en een wezenlijke bijdrage levert aan een leefbaar en vitaal platteland.

Tip de redactie